IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На стоковата борса се предлага царевица за пръв път от лятото насам

Тези дни е възможно на ССБ на бъде сключена първата сделка за царевица от месеци насам, смятат запознати

17:10 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
На стоковата борса се предлага царевица за пръв път от лятото насам
През изминалата седмица за пръв път от лятото насам на борсата има оферта за продажба на царевица, и то за сравнително голямо количество, съобщиха за Investor.bg от ръководството на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената „продава” от 490 лв./т е приемлива към момента, като се има предвид недостигът на този основен фураж в страната и информацията от търговци, че се сключват единични сделки на едро в страната около тази цена. Цената „купува” за царевица на борсата през миналата седмица беше 480 лв./т, което значи, че още тези дни е възможно на ССБ на бъде сключена първата сделка за царевица от месеци насам, смятат запознати.

Търсенето на пшеница продължава да е при цена от 450 лв./т, а предлагане напоследък няма. Последната сключена борсова сделка за пшеница през 2007 г. беше при цена от 500 лв./т.

Цената „продава” за бялото брашно тип „500” в чували се запази същата през миналата седмица (700-710 лв./т) спрямо предходната, когато пък беше отбелязан лек спад спрямо предходната седмица.

Маслодайният слънчоглед след кратко прекъсване отново се търси на борсата при цена от 800 лв./т, като последните сключени сделки през 2007 г. бяха при цена от 830 лв./т.

На ССБ през миналата седмица основно се сключваха сделки за течни горива, което е характерно за сезона. Сключени са 9 сделки на обща стойност от около 18,5 млн. лева.

На стоковата борса в Чикаго тази сутрин котировките на пшеницата са 346 долара/т (покачване за седмица с 21 долара/т), а на царевицата – 198 долара/т.

Цените на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща бележат лек спад през изминалата седмица, като към тази сутрин са съответно (преизчислени в лева) 471 лв./т и 412 лв./т. Маслодайният слънчоглед в Будапеща обаче се е повишил само за седмица с 38 лв./т до 904 лв./т.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам бележи скок за седмица със 130 долара/т, достигайки 1745 долара/т.
 
*Цените в лева са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още