IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повеждаме битка за повторното отваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй

Обсъжда се и вариант за изграждането на нов блок в атомната електроцентралата

13:10 | 21.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Повеждаме битка за повторното отваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй

Българското правителство ще направи всичко възможно за повторното отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Това каза премиерът Сергей Станишев при официалното откриване на кампания в защита на атомната електроцентрала. Кампанията е организирана от Българския атомен форум „Булатом“, в който членуват над 20 организации и фирми, свързани с атомната енергия.

По думите на Станишев по въпроса трябва да се работи във всички направления - на първо място за повторното дълготрайно възобновяване на работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй поне до влизане в действие на АЕЦ Белене. Другото направление е да влезе в действие чл. 36 от присъединителния договора на България с ЕС, според който при критична ситуация с енергоснабдяването в страната блоковете могат временно да бъдат отворени отново. Възможен е и вариантът за даване на лизинг на двата блока на голяма чуждестранна фирма.

Според премиера в кампанията трябва да привлечем на наша страна съседните държави, „тъй като към момента преди всичко те страдат от недостатъчната електроенергия“. Трябва да се иска мнението и на световни ядрени експерти, които отново да потвърдят техническата безопасност на 3-ти и 4-ти блок на централата, допълни Станишев.

Присъстващи на обсъждането експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) посочиха, че според тях успешният подход за България за отварянето на блоковете е не страната ни да отправя молби към ЕС, а да докаже с изследвания и информация техническата безопасност на блоковете, тяхната екологосъобразност и икономическите причини за подновяването на работата им.

Според председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров не е удачно да се преминава към резервния вариант за временното пускане на блоковете по чл. 36, защото ако например това ни бъде разрешено в края на тази година, то срокът на работата им ще бъде една година.

Според Овчаров трябва да отстояваме интересите си пред ЕК и да заложим на схващането, че ядрените инсталации са като всички други съоръжения, които при работата си трябва да отговарят на определени правила, процедури, закони и изисквания. В такъв случай собственикът ЕАЦ Козлодуй (в случая държавата) или фирми, ако блоковете бъдат дадени на лиценз, трябва да отправят искане към българските и международните ядрени регулатори нов лиценз за блоковете с трайност 20 години. Такъв лиценз можело да бъде даден след изпълнение на евентуални препоръки от страна на регулаторите.

Може да се разглежда и възможността за строеж на нов (седми) блок на АЕЦ Козлодуй. Идеята лансира председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай. Той посочи, че възможността е добре да залегне и в стратегията за развитие на енергетиката, която предстои правителството скоро да предложи за обсъждане в Народното събрание.

По време на дискусията ядреният експерт Веселин Бончев заяви, че по последните сметки загубите на България от затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй са 11 млрд. евро, докато компенсациите от ЕС са 500 млн. евро.

Бончев посочи, че според глава „Екология“ от присъединителния ни договор до 2016 г. страната ни трябва да въведе пречиствателни съоръжения на 16 големи горивни инсталации, т.е. ТЕЦ-ове с мощност над 50 мегавата, но при растящите цени на електроенергия след затварянето на блокове 3 и 4, това едва ли ще се реализира.

Независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова пък заявиха, че още тази седмица възнамеряват да внесат в Народното събрание за обсъждане въпроса за повторното отваряне на блоковете на основание чл. 36 от договора ни с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още