IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦКБ изкупи акции на Зърнени храни България за 10,8 млн. лв.

От петък банката вече няма ангажимент да купува в качеството си на стабилизиращ мениджър

19:51 | 20.01.08 г.
ЦКБ изкупи акции на Зърнени храни България за 10,8 млн. лв.

Централна кооперативна банка (ЦКБ) е изкупила общо 2,57 млн. акции за 10,81 млн. лв. при средна цена 4,211 лв. за периода от 17 декември до 17 януари, показва справка на Investor.bg.

Основната част от сделките са покупки в качеството на стабилизиращ мениджър във вторичното публично предлагане (SPO) на Зърнени храни България АД. По време на осъщественото в средата на декември 2007 SPO бяха продадени общо 42,7 млн. акции при единична цена 4,5 лв. Средната цена, на която ЦКБ е стабилизирала, е с 6,4% по-ниска. Ангажиментът на ЦКБ е да изкупи до 3%, или 5,1 млн. акции, в срок от 30 дни от началото на борсовата търговия.

Минималната цена, на която е купувано чрез ЦКБ, е 3,65 лв. за акция на 16 януари тази година, а максималната цена е 4,8 лв. за акция на 21 декември 2007 г. В петък 18 януари няма покупки на акции от Зърнени храни България АД чрез ЦКБ.

Общо при свободната търговия са изтъргувани 16,4 млн. акции при средна цена 4,4 лв. за акция. Ако изключим сделката, в която Химимпорт АД закупи 13,05 млн. акции на Зърнени храни България АД срещу 58 млн. лв. при средна цена 4,45 лв. за акция, средната цена на всички сделки е 4,225 лв. за акция, а общият обем -3,35 млн. акции.

Делът на покупките чрез ЦКБ е 76,7%, като изключим голямата сделка за 13 млн. акции.

Основен акционер в Зърнени храни България АД с 67% дял е Химимпорт АД.

Дружеството възникна в резултат на осъщественото миналата година сливане на Слънчеви лъчи България със седем други компании в бранша от групата на холдинга. Зърнени храни България АД притежава 14 зърнени бази, маслодобивно предприятие, земеделски земи.

През 2008 г. дружеството планира да пусне в експлоатация завод за биодизел с капацитет 100 хил. тона годишно, който ще бъде първият в България. Компанията работи и по проект за още една инсталация за биодизел, отново с капацитет 100 хил. тона.

Въпреки че напоследък ЕС се раздвои в мнението си за това доколко скъпо и целесъобразно е залагането на цел за определен минимум на дела на биогоривата от всички горива, използвани в транспорта, според производителите им секторът тепърва ще се развива. „Пазарът на биогорива в рамките на Европейския съюз (ЕС) има бъдеще“, заяви Чавдар Трифонов, изпълнителен директор на Зърнени храни България, по време на официалното представяне на дружеството на БФБ-София в края на декември. На въпрос на Investor.bg дали производството на горива от земеделски култури е достатъчно рентабилно, Трифонов заяви, че в ЕС вече са предприети сериозни мерки за стимулиране на отрасъла, в това число задължително смесване на дизеловото гориво с биодизел, освобождаване от акцизи и безмитен внос на суровини.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още