IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Споразуменията с Русия вече са факт. Готвят се нови?**

Руската държава, с която ще изграждаме съвместно газопровод и нефтопровод, поиска да строи не два, а четири атомни реактора на АЕЦ Белене

12:53 | 18.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Споразуменията с Русия вече са факт. Готвят се нови?**

Изграждането на два реактора на АЕЦ Белене, газопровода Южен поток и нефтопровода Бургас-Александруполис бяха акцентите в очакваната за днес поредица от споразумения, подписани с Русия в рамките на посещението на руския президент Владимир Путин. 

Споразумението за атомните реактори бе сключено с руската компания Атомстройекспорт, която спечели конкурса за строителството, поемайки ангажимента да построи два атомни реактора от трето поколение тип ВВЕР-1000, на обща стойност 3,997 млрд. евро. Предвижда се строителството им да започне през втората половина на тази година, като влизането в експлоатация на първия реактор да стане през януари 2014 г., а на втория – през 2015 г.

По думите на Путин Русия е готова да предостави на българската страна кредит от 3,8 млрд. евро за проекта.


Изненадващо ръководителят на Руската агенция по атомна енергия Росатом Сергей Кириенко обяви, цитиран от Итар-Тасс, че руските специалисти разчитат да построят 4 енергоблока на българската АЕЦ Белене. За момента от българска страна няма никакви официални коментари за това дали тази идея ще бъде разглеждана и дали ще имаме финансов ресурс за осъществяването й.

Ние разбираме, че на атомната централа в Белене е безсмислено да се ограничава строителството на два блока, това ще бъде на първо време, и успешната реализация на двата блока ще позволи да бъдат построени още трети и четвърти”, отбелязва Кириенко.

По думите му дефицит на електроенергия сета съществува не само в България, но и в Югоизточна Европа. „Дефицитът нараства, затова е много важно максимално бързо да се пристъпи към строителство на съвременни атомни електроцентрали”, смята ръководителят на Росатом. 

Първоначалната идея, датираща от 1982 г., е била АЕЦ Белене да има 4 ядрени реактора, коментираха за Investor.bg експерти от енергийния бранш**. Според тях принципно в построяването на 4 блока има резон, стига да се намерят средства за това. Положителните страни на евентуално разширение на проекта на АЕЦ Белене са, че при очертаващият се силен недостиг на електроенергия в региона, България ще може не само да задоволява собствените си нужди, но и да изнася ток, от което страната ще печели.

Освен това трябва да се има предвид, че при евентуалното построяване на 4 реактора, себестойността на произведената електроенергия би била по-ниска от тази от два реактора.

При повече от два реактора обаче трябва да се има предвид, че е необходимо „усилване” и разширение на съществуващата транспортна и енергийна инфраструктура в района на АЕЦ Белене, посочиха още специалистите.

Днес бе подписано и споразумението за газопровода „Южен поток“, считан 
за конкурентен на планирания проект за газапровода Набуко, който има подкрепата на ЕС и САЩ. Компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на наша територия, ще е с 50% участие на България и 50% на Русия.

Окончателното споразумение за нефтопровода Бургас-Александруполис беше подписано от ръководителите на участващите в проекта фирми от българска, руска и гръцка страна в присъствието на президентите Георги Първанов и Владимир Путин. Тези фирми влизат в състава на Международната проектна компания (МПК), която ще строи нефтопровода.  

Делът на трите страни в МПК са по 24,5% - за България и Гърция и 51% - за руските фирми. Преговорите за строителството на нефтопровода се водят повече от 10 години. Според известните данни за устава на компанията, важните решения ще се вземат с мнозинство от две трети на акционерите.

Общата стойност на проекта се оценява на около 1 млрд. евро. Дължината на нефтопровода е близо 300 км, пропускателната способност – от 35 млн. т нефт годишно, с тенденция да достигне 50 млн. т.   

Между правителствата на България и Русия се подписва и споразумение за това, че Русия ще замени изследователския реактор на Българската академия на науките (БАН) с друг, който ще бъде построен от руски специалисти, тъй като настоящият използва високообогатен уран, от който пък може да се прави оръжие.

Кириенко е пояснил, че има споразумение между Русия и САЩ, според което страните се ангажират да заменят изследователските реактори, които са строили преди, с безопасни граждански реактори, работещи с нискообогатен уран. 

По време на разговора си днес с вицепремиера на Русия Дмитрий Медведев, премиерът Сергей Станишев е посочил, че миналия месец българското Финансово министерство е отправило предложение до руското за изплащане на оставащата част от дълга на Русия към България в размер на 19 млн. долара, с което въпросът ще се счита за уреден, съобщиха от Правителствения пресцентър.

*По време на посещението на Владимир Путин бяха подписани също:

- Спогодба между министерствата на транспорта на България и Русия за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ;

- План за съвместни действия за периода 2008-2009 г. по изпълнение на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на туризма;

- Междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2008-2010 г.;

- Протокол за организирането и провеждането на Фестивала на руската култура през 2008 г. в рамките на Годината на Русия в България между българското Министерство на културата и Федералната агенция по култура и
кинематография на Русия.

*Актуализирано към 13:20 часа 

**Актуализирано към 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още