IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колбасите ще поскъпват, пилешкото – засега не

В близките месеци цената на пилешкото у нас ще е същата или ще има слабо повишение

09:11 | 18.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колбасите ще поскъпват, пилешкото – засега не

Цените на колбасите у нас ще растат през следващите месеци, макар и не с бързи темпове, прогнозираха за Investor.bg от големи български фирми за производство на месни продукти. Размерът на поскъпването ще зависи от видовете продукти и от търсенето им. Един от основните фактори за поскъпване е високата цена на свинското месо у нас, което вдига и цената на колбасите, в които са влага.

Производители споделиха, че напоследък влагат в продуктите си главно свинско месо внос от ЕС, което при почти същото качество като българското, е по-евтино от нашенското средно с 0,5-1 лв./кг, в зависимост от артикулите. Не е без значение и фактът, че разфасовките от ЕС са във вид, по-удобен за използване и преработка.

Що се отнася до телешкото месо, българското е значително по-евтино от европейското, затова и производителите влагат основно него в колбасите, а не ползват вносно.

Причината за по-ниската цена на телешкото е, от една страна, традиционно малката му консумация у нас. От друга страна, затрудненията през последните месеци с изхранването на животните поради слабата реколта от царевица, принуждават част от стопаните да колят кравите и телетата си и да продават месото на занижена цена. Което пък не е добре за целия отрасъл „селско стопанство”, оплакаха се животновъди и призоваха държавата да им помогне, тъй като царевицата, освен че е скъпа, не се намира на българския пазар.

Засега няма осезаеми проблеми с изхранването на птиците, коментираха от своя страна пред Investor.bg големи производители на птиче месо. Цените на фуражите обаче са се повишили, а изкупната цена на едро на птичето месо от около 3,2 лв./кг, не е достатъчна, смятат производителите.

Те прогнозираха обаче, че в близките месеци цената на пилешкото у нас ще е същата или ще има слабо повишение. Макар и не бързо, ще расте консумацията на пилешкото месо у нас, която вече е сравнително висока - средно близо 19 кг на човек годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още