IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСК: Съкратете поне с 4% регулациите за бизнеса

Необходимо е подобряване на прозрачността на прилагане на регулаторните режими у нас, смятат от стопанската камара

15:57 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
БСК: Съкратете поне с 4% регулациите за бизнеса
Един от важните начини да се подобри бизнес средата в България е да съкрати броят на съществуващите сега около 450 броя регулационни и регистрационни режими, каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев по време на проведената днес дискусия между представители на правителството, бизнеса и ЕК относно напредъка на България при изпълнение на Лисабонската стратегия.

Виждането на бизнеса е, че трябва изцяло да бъдат отменени в близко бъдеще поне 15 броя (4%) от съществуващите регулации, а други около 20 броя (главно в областта на издаването на лицензии), да бъдат смекчени. От бизнеса допълниха, че по принцип не са против регулациите, тъй като те, ако не са прекалени, създават правила и предотвратяват нелоялната конкуренция.

Представители на бизнеса посочиха от собствен опит, че има случаи, когато общинските съвети по собствено усмотрение въвеждат регистрационни режими на своя територия – главно за регистрация на търговски обекти, което, освен че създава пречки на бизнеса на местно ниво, е и противозаконно. Въвеждането на подобни местни регистрации цели събирането от общините на допълнителни такси, смятат потърпевшите.

Беше изказано и становище, че ще е удачно от техническа гледна точка да се унифицират всички документи и формуляри, които фирмите трябва да попълват на местно ниво, а не например по еднакъв повод (или за една и съща дейност) фирми в София да попълват един вид формуляри, а във Варна – друг.

От ръководството на БСК обобщиха, че е необходимо подобряване като цяло на прозрачността на прилагане на регулаторните режими у нас.

Представители на ЕК посочиха от своя страна, че намаляването на бюрократичната тежест, освен че ще подобри бизнес средата, ще облекчи работата и на самата администрация. Освен това трябва да се има предвид, че големият брой регулации пречи най-вече на малките фирми (и затова някои се отказват от по-нататъшно развитие), докато големите компании намират начини да се справят с проблемите. А една от целите на Лисабонската стратегия е именно насърчаване на малкия бизнес.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още