IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха проектозакон за предотвратяване и отстраняване на екологични щети

Проектозаконът предвижда прилагането на превантивни и оздравителни мерки

14:08 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха проектозакон за предотвратяване и отстраняване на екологични щети
Министерският съвет одобри проект на Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети, съобщиха от кабинета.

Със законопроекта се прилага Директива 2004/35/ЕС. В съответствие с изискванията на директивата, проектът установява обща рамка за екологичната отговорност, предотвратяване и отстраняване на екологични щети при спазване на принципа "замърсителят плаща" и принципа на устойчиво развитие.

В документа е регламентиран цялостно режимът на отговорността за предотвратяването и отстраняването на екологични щети, включително с изясняването на административноправни, гражданскоправни и процесуални аспекти като вид отговорност, както и финансов механизъм за осигуряване на отговорността на нарушителите при причиняване на екологични щети.

Проектозаконът предвижда прилагането на превантивни и оздравителни мерки, както и осъществяването на сътрудничество и обмен на информация по отношение на екологични щети с други държави и с ЕК.

Компетентните органи по закона са министърът на околната среда и водите, директорите на РИОСВ, както и тези на басейнови дирекции и национални паркове.

Екологични щети според законопроекта са щетите върху защитени видове и природни местообитания, които причиняват значително отрицателно въздействие върху запазването им.

Сред тях са и щетите върху води и водните тела, които причиняват значително отрицателно въздействие върху състоянието на повърхностните и подземните води.

Отговорността на нарушителя се реализира, когато той може да бъде идентифициран, щетите са конкретни и измерими и може да се установи причинна връзка между щетите и нарушителя.

За финансово обезпечаване на изпълнението на превантивните и оздравителните мерки в законопроекта са предвидени четири начина: застрахователна полица, банкова гаранция, ипотека върху недвижими имоти и/или вещни права върху тях и залог върху вземания, движими вещи или ценни книжа.

Със застрахователна полица евентуалният замърсител може да гарантира отговорността си преди възникване на непосредствена заплаха или настъпване на екологична щета. В случаите, когато той не
е сключил договор за застраховка и възникне непосредствена заплаха или настъпи екологична щета, нарушителят е длъжен да представи в МОСВ обезпечение (банкова гаранция, ипотека, залог) на размера на разходите за превантивни и оздравителни мерки.

В случай че нарушителите не осигурят финансово изпълнението на превантивните и оздравителните мерки в предвидените от закона случаи чрез изброените средства, те ще бъдат наказвани с глоба или имуществена санкция от 10 хил. до 30 хил. лева. Ако нарушителят не предостави в срок поискана от компетентни органи по закона информация, той ще бъде глобяван с 1000 до 3000 лева, а ако тя е невярна или подвеждащата - от 2000 до 6000 лева.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още