IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засега няма да подписваме за газопровода Южен поток

Причината е, че все още не са съгласувани всички клаузи от договора

15:43 | 16.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Засега няма да подписваме за газопровода Южен поток
По всяка вероятност при посещението на президента на Русия Владимир Путин на 17 и 18 януари няма да бъде подписан договорът за строителството на газопровода Южен поток, който се предвижда да минава през България и Италия и да стига до Европа. Това стана ясно по време на пресконференцията, в която участваха премиерът Сергей Станишев и министърът на енергетиката Петър Димитров.

Причината за това е, че въпреки че в сравнение с първоначалните позиции на България и Русия има съществен напредък, все още са съгласувани само около две трети от клаузите от договора, посочи Станишев.

Станишев не уточни по кои въпроси има разминаване, но подчерта че България държи през страната ни да се транзитират големи количества природен газ от порядъка на 30 млрд. куб. м годишно. Сега транзитираният газ през страната е около 17 млрд. куб. м годишно.

Засега от руската страна са съгласни на България да бъдат доставяни допълнителни количества газ, необходими за икономиката ни през следващите години.
 
През ноември 2007 г. при срещите на министър Димитров с икономическите министри на Русия и Италия, беше изразено принципното становище на трите страни в подкрепа реализирането на проекта Южен поток.
 
По време на посещението на Путин със сигурност ще бъде подписан окончателният договор за строителството на АЕЦ Белене, което ще бъде извършвано от руската фирма Атомстройекспорт. Ще бъде подписано и окончателното споразумение за създаването на международната проектна компания МПК между България, Русия и Гърция за нефтопровода Бургас-Александруполис.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още