IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Спадът на борсата се дължи на международни фактори

Като друга причина за резкия спад се посочва пасивността на институционалните инвеститори

11:52 | 16.01.08 г.
Анализатори: Спадът на борсата се дължи на международни фактори
Два часа след старта на днешната борсова сесия индексите губят значителни позиции. SOFIX се понижи със 7,67% до 1441,52 пункта, BG40 регистрира спад от 10,83% до 411,97 пункта, BG TR30 се гмурна с 8,62% до 921,31 пункта, а BG REIT изгуби 3,19% до 98,79 пункта.

Във връзка с екстремалните загуби на БФБ, Investor.bg потърси мненията на някои финансови анализатори и брокери:

Константин Абрашев, БенчМарк Финанс:

На този етап спадът е доста сериозен, като същото е положението и в региона. Причината за спада е липсата на ликвидност на пазарите и пасивността на купувачите. Проблемът е, че липсват институционални инвеститори от страна на купувачите“.

Гено Тонев, Юг Маркет АД:

Няма друго обяснение освен паниката. Когато спре емоцията, чак тогава пазарът ще се стабилизира. Липсват купувачи сред институционалните инвеститори“.

Владислав Панев, Статус Инвест:

Спадът се дължи на международни фактори, като в регионален аспект единствено сръбският пазар не пада. Ръстът на БФБ продължи доста дълго, като сега продавачи са предимно индивидуалните инвеститори“.

Борислав Симеонов, Делта Сток:

Ситуацията на родната борса се дължи на спада на чуждестранните пазари. Не се знае дали и предстоящите отчети ще променят настроенията“.
 
Бончо Иванов, ОББ Асет Мениджмънт:

Липсва ликвидност в световен мащаб. Някои чужди инвеститори продават и на българския пазар. Към края на месеца ще видим нови нива на подкрепа, продиктувани от отчетите на дружествата. В момента голяма част от позициите са атрактивни“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още