IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На 59-то място сме в света по икономическа свобода

България е постигнала най-добри резултати в сферата на свободата на търговията (86%) и фискалната свобода (82,7%)

15:21 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
На 59-то място сме в света по икономическа свобода
Българската икономика се изкачва до 59-то място в света според Индекса за икономическа свобода за 2008 г., след като през 2007 беше на 62-ра позиция, съобщиха от Института за пазарна икономика.

Резултатът на страната е 62,9%, т.е. с 0,9 процентни пункта по-висок в сравнение с миналогодишния, главно заради подобряване на свободата на търговията - показател, по който България е на 28-мо място от 41 страни в Европа, с резултат малко над средния за света. Индексът на икономическата свобода е оповестен от Фондация „Херитидж” и “Уолстрийт Джърнъл”.

157-те държави, класирани в индекса (с данни от 2006 г.), имат общ среден резултат от 60,3 точки (100 т. е най-високата степен на свобода). Световната икономическа свобода се повишава с 2,6 точки в сравнение с първия индекс, съставен през 1995 г.

Хонконг и Сингапур заемат първите две места за 14-та поредна година. Азиатско-тихоокеанският район може да се похвали с четири икономики в Топ 10 - Австралия на 4-то и Нова Зеландия на 6-то място.

Непосредствено преди нас по Индекс на икономическа свобода са Перу (55 място), Албания (56 място), ЮАР (57 място), Йордания (58 място). Унгария заема 43-то място в класацията, Франция - 48-мо, Италия - 64-то, Румъния - 68-мо, Турция - 74-то, Полша - 83-то, а Русия - 134 място.
 
Резултатите за България в шест от категориите, измерващи свободата, са високи, а в две – под средните. Най-високи стойности отбелязват свободата на търговията, фискалната свобода, инвестиционната свобода и финансовата свобода. Сравнително ниският корпоративен данък в размер на 15% през 2006 г. (сега е 10%) се компенсира в отрицателна посока от високия подоходен данък с максимална ставка от 24% (от тази година е въведен плосък данък от 10%).
 
Получаването на разрешително, започването и прекратяването на бизнес са относително ефикасни, което създава сравнително гъвкава бизнес среда.

Въпреки това e необходимо България да реформира нефункциониращата съдебна система. Свободата на инвестициите, правото на собственост и корупцията са проблеми, а неефективната бюрокрация обезсилва и други области на икономическата свобода.

Египет е страната с най-голям относителен напредък, изкачила се за година от 106-то на 85-то място благодарение на подобряване на бизнес средата и осъществяване на данъчни реформи.

Освен Хонконг, Сингапур, Австралия и Нова Зеландия в челната десетка са още Ирландия, САЩ, Канада, Чили, Швейцария, Великобритания.

Според 10-те съставни компонента на Индекса на икономическа свобода, България е постигнала най-добри резултати с сферата на свободата на търговията (86%) и фискалната свобода (82,7%)

Политиката по отношение на търговията в България е подобна на тази в другите страни-членки на ЕС. Нетарифните бариери включват субсидии за земеделските и промишлените продукти, рестрикции по отношение на някои стоки и услуги и др.

Най-назад сме, според индекса, по отношение на правата на собственост (30%) и свобода от корупция (40%). Тези два подиндекса са свързани главно с ефективността на съдебната система и резултати от борбата с корупцията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още