IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Системата за студентско кредитиране ще е готова тази година

Предвижда се първоначално да се отпускат пари само за образование, а впоследствие кредитът може да е и потребителски

15:06 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Системата за студентско кредитиране ще е готова тази година

От академичната 2008-2009 г. трябва да има изградена система за студентско кредитиране, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от БТА. На среща с Националното представителство на студентските съвети е бил обсъден проектът на Закон за студентското кредитиране.

Министър Вълчев посочи, че е поел ангажимент пред премиера Станишев законопроектът да влезе в МС до края на месеца.

Представителите на студентските съвети са предложили всички студенти да имат право да получават кредити, без да е необходимо одобрението на университетите. Предложихме и да се създаде надзорен орган, който да прави анализ на студентското кредитиране, каза Даниел Йорданов, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Министър Вълчев уточни, че в този надзорен орган ще влизат представители на МОН, на МФ, на студентските съвети, на съвета на ректорите и на търговските банки.

Даниел Йорданов отбеляза, че през първата година от влизането на закона в сила ще се отпуска кредит за образование, а през втората година от действието на закона кредитът ще има и потребителски характер, ако това се приеме от парламента.

Проектът предвижда студентските кредити да се изплащат в срок от 10 години, като погасяването ще започва не по-рано от една година от дипломирането. Ще има възможност кредитът да бъде погасен предсрочно без наказателни лихви.

Всеки студент, който желае, ще може да ползва кредит. Няма да има разлика между студенти български и чужди граждани, които се обучават у нас, както и между студенти в държавни и частни университети. Горната възрастова граница за получаване на студентски кредит ще бъде 35 години.

Лихвеният процент за студентските кредити ще бъде около два пъти по-нисък от пазарния лихвен процент, като разликата ще бъде покривана от държавата. Ще има възможности за опрощаване на кредитите при студентките майки. Ще може да се тегли кредит за всяка от степените на образование - бакалавър, магистър и доктор.

МОН води разговори по проекта с асоциацията на банките, трябва да има общи условия за отпускането на студентските кредити и всяка банка, която желае да кредитира студенти, може да го направи, каза министър Вълчев. По думите му през първата година от закона, ако с кредита се покриват само студентските такси, ще е необходим гаранционен фонд от 10 до 20 млн. лева.

Ако има необходимост кредитът да има и потребителска част, ще трябва да се увеличи гаранционният фонд, допълни Даниел Вълчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още