IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС потвърди глоба от 200 хил. лв. за БТК

КЗК наложи на БТК няколко глоби за злоупотреба с монополно положение, като последната от тях беше през ноември 2007

10:59 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди глоба от 200 хил. лв. за БТК
Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което е наложена санкция от 200 000 лв. на БТК АД, за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от КЗК.

Решението на КЗК е от септември 2006 г. във връзка с молба на “Сдружение за електронни комуникации” (СЕК). Анализът показва, че съотношението между наложените от БТК цени на едро и дребно не позволява на новонавлизащите оператори да бъдат ефективни конкуренти. Както при селищните, така и при междуселищните телефонни услуги БТК осъществява ценова преса и съзнателно цели да елиминира конкурентите си.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

КЗК наложи на БТК няколко глоби за злоупотреба с монополно положение, като последната от тях беше през ноември 2007, след като регулаторния орган се самосезира поради съмнения за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията. Казусът беше свързан с принуда, според КЗК, от страна на компанията спрямо потребителите на ADSL достъп да бъдат абонати и на телефонните услуги, които дружеството предлага.

Към момента няма търговия с акциите на БТК. За последно те са се търгували на 7 януари при средна цена от 10 лв.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още