IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на януари ще бъде готов меморандумът за новото пристанище във Варна

Строежът на терминала трябва да започне до края на тази година

08:58 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
До края на януари ще бъде готов меморандумът за новото пристанище във Варна
До края на този месец Министерството на транспорта ще изготви меморандума за изграждане на новия контейнерен терминал във Варна и превръщането на пристанище “Варна – Изток” в туристическа зона. Това съобщи председателят на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов след срещата си с представители на Българска морска камара, ИА „Пристанищна администрация”, ИА „Морска администрация”, „Пристанище Варна” – ЕАД, ДП „Пристанищна инфраструктура и Пилотска станция – Варна.

Новата пристанищна структура ще се стопанисва от съвместно дружество между община Варна и държавата, като има възможност в него да участват и частни фирми. Гуцанов потвърди, че максималният размер на частното участие ще е до 30%, не повече.

Окончателното решение на Японската държавна банка за финансиране изграждането на новите контейнерни терминали във Варна и Бургас ще бъде взето до края на март. Общата стойност е 214 млн. евро, като за пристанището във Варна са предвидени между 80 и 90 млн. евро.

Строежът на терминала трябва да започне до края на тази година.

Според Гуцанов изграждането на атракционната зона, която ще бъде създадена на мястото на старото пристанище, ще започне най-вероятно догодина. Проектът ще бъде възложен на Международната камара на архитектите заради натрупания опит в изграждането на подобни атракциони.

Председателят на Общинския съвет добави още, че се обсъждат проекти с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за разширяване на стария път за Девня, с цел да се облекчи трафикът в града.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още