IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 13 хил. души отпадат от месечното социално подпомагане

За периода юли-декември 2007 г. в различните програми и мерки за заетост, в ограмотителни курсове и курсове за професионална квалификация са включени 10 036 души

16:39 | 11.01.08 г.
Над 13 хил. души отпадат от месечното социално подпомагане
Общо 13 460 са лицата към 8 януари 2008 г., които отпадат от месечно социално подпомагане, съобщи на брифинг в Министерство на труда и социалната политика (МТСП) министърът на труда Емилия Масларова, цитирана от пресцентъра на правителството.

29 954 души се очакваше да отпаднат от месечно социално подпомагане към юли 2007, което означава, че разчитащите на социално подпомагане към януари тази година са два пъти по-малко.

За периода юли-декември 2007 г. в различните програми и мерки за заетост, в ограмотителни курсове и курсове за професионална квалификация са включени 10 036 души.

Преобладаващата част от безработните, отпадащи от месечно социално подпомагане, са без образование и без квалификация, уточняват от пресцентъра.

В периода октомври – декември 2007 г. са обявени над 28 200 свободни работни места, като над 19 000 от тях са за нискоквалифициран труд, основно в преработвателната промишленост, търговията и услугите, аграрния сектор и строителството.

Въпреки предлаганите им от социално подпомагане възможности за реализация, има безработни, които не желаят да се включат. Общо 4 331 лица са отказали да се реализират на пазара на труда, каза Масларова.

Предстои да стартира нова национална програма “Възобновяване и опазване на българската гора”, която е насочена към лица, отпаднали от месечно социално подпомагане, съобщи Масларова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още