IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

22 млн. лв. ще отпусне земеделското министерство на животновъди

Докладът на Нихат Кабил за необходимостта от подпомагане на млечното животновъдство се предвижда да бъде обсъден на следващото заседание на кабинета

17:44 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
22 млн. лв. ще отпусне земеделското министерство на животновъди
Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП) има възможност да осигури от план-сметката на Държавен фонд „Земеделие” 22 млн. лева за подпомагане на сектор животновъдство, обяви днес пред журналисти министър Нихат Кабил след заседанието на правителството. 11 млн. лв. от тези средства ще бъдат за качествено сурово мляко, останалите 9 млн. лв. - за поддържане на националния генофонд и на популацията.

По думите на Кабил неблагоприятните климатични условия от 2007 г. са довели до недостиг на груби фуражи (сено, силаж и др.), в резултат на което отглеждането на млечни животни се затрудни и по предварителни данни броят им е намалял с 6% при млечните крави, 5% при биволиците, 5% при овцете и 1% при козите. За стопанската 2007-2008 г. потребностите от комбиниран фураж и зърно за млечния сектор са 1,03 млн. т комбиниран фураж, от които близо 751 хил. т зърно.

Към 1 януари 2008 г. фермите, които отговарят на изискванията на Регламент 853/2004 ЕО за качествено мляко са 1562 и от тях е добито над 246 хил. тона краве мляко (20% от общия добив).

Докладът на Нихат Кабил за необходимостта от подпомагане на млечното животновъдство се предвижда да бъде обсъден на следващото заседание на кабинета.

В доклада си министърът посочва като друг финансов източник за подпомагане на сектора и прилагането на Регламент № 1535/ 2007 за предоставяне на помощ на животновъдите. Всяко стопанство може да получи помощ от 7500 евро в рамките на тригодишен период. Според разчетите на МЗП, за да започне предоставянето на тази помощ, от януари 2008 г. са необходими допълнителни 25 млн. лева. Тези средства ще подпомогнат средните и дребните стопанства, а основните изискванията за кандидатстване са стопаните да бъдат регистрирани земеделски производители и да предоставят документ за закупен фураж.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още