IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши концентрацията между Дексиа и швейцарската WIEE

Към настоящия момент WIEE притежава 51% от капитала на Дексиа-България, които придоби през август 2005 г. от Агрополихим

14:53 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши концентрацията между Дексиа и швейцарската WIEE
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на самостоятелен контрол от страна Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG, Швейцария (WIEE) върху Дексиа-България ООД, София, съобщиха от комисията.

Концентрацията ще бъде реализирана чрез договор за прехвърляне и покупка на дялове, сключен с Агрополихим АД, Девня. Към настоящия момент WIEE притежава 51% от капитала на Дексиа-България, които придоби през август 2005 г. от Агрополихим, а след приключването на сделката WIEE ще придобие 100% от дяловете.

WIEE посочва в уведомлението до КЗК, че цели да прилага европейските норми за търговия с природен газ. Предприятието планира да предложи на потребителите алтернатива при избора на доставчик, онлайн платформа за клиентски заявки, както и да разработи възможностите за изграждане на газопровод между България и Румъния.

КЗК установи, че общият пазарен дял на дружествата е приблизително 16,7%, което е значително под установения праг за господстващо положение.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че предстоящата концентрация не би могла да застраши конкуренцията на разглежданите пазари и ще повлияе положително върху българската икономика и потребителите.

В сдружението WIEE се включват Wintershall, Германия (група BASF) и ОАО Газпром. Wintershall и Газпром започват сътрудничество на широка основа в газовия сектор през 1990 г. Оттогава WINGAS GmbH е инвестирала над 3 млрд. евро в около 2 000 км тръбопроводи и подземни средства за съхранение на газ в Германия. В рамките на това сътрудничество се основава WIEE през 1993 г. с цел снабдяване на страните от Югоизточна Европа с руски природен газ и инвестиране, във връзка с това, в съответните страни. WIEE е доставил над 48 млн. куб. м природен газ на Румъния и над 8 млрд. куб. м на България.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още