IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевти: Намаляването на надценките на лекарствата ще изземе отстъпката

Според БФС от министерството продължават да заблуждават хората, че цените на лекарствата ще поевтинеят след намаляването на максималните надценки

12:54 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фармацевти: Намаляването на надценките на лекарствата ще изземе отстъпката
Индиректният икономически ефект от наредбата за цените на лекарствата е, че държавата изземва отстъпката, която пациентите получаваха от аптеките, се казва в становище на Българския фармацевтичен съюз (БФС), който е в готовност за още протестни действия, ако Министерство на здравеопазването (МЗ) продължи да отказва конструктивен диалог по проблемите в сектора.

Според БФС от министерството продължават да заблуждават хората, че цените на лекарствата ще поевтинеят след намаляването на максималните надценки на аптеки и дистрибутори. Подобна спекулация може да бъде резултат само от опит за заблуда или от дълбоко неразбиране на принципите на ценообразуване във фармацевтичния сектор, се казва в становището.

Намаляването на надценките не води механично до намаляване на крайната цена, тъй като трябва да бъдат отчетени и редица други фактори. Основният от тях е, че при новите условия фармацевтите ще имат по-нисък доход и вече няма да могат да си позволят да дават на пациентите отстъпки от цената, каквато бе практиката до момента, а това е далеч от търсения от МЗ социален ефект.

В крайна сметка се получава така, че държавата се опитва да прехвърли социалната си функция върху фармацевтичното съсловие и частния сектор, което е дълбоко погрешна философия от отминали години, подчертават от БФС. Реалният начин за сериозно намаляване на цените на лекарствата е по-голям процент на реимбурсация от НЗОК и премахване или понижаване на ДДС върху медикаментите. Във всички държави, които напоследък се сочат като пример за по-ниски цени на лекарствата в сравнение с България, процентът на ДДС върху тях е или нулев или минимален.

Сериозна заблуда представляват и опитите да се внуши на обществото, че надценката на аптеката е нейната печалба, се пояснява в съобщението. Надценката формира приходите на аптеката, от които следва да се извадят редица разходи и чак тогава може да се изчисли печалбата, която в никакъв случай не е такава, каквато МЗ се опитва да внуши.

На 8 януари някои аптеки проведоха национален протест, спирайки работа за един час. Една от основните цели на протеста бе да алармира, че има сериозна липса на конструктивен диалог от страна на здравното министерство относно регулацията на фармацевтичния сектор, се посочва в становището. Точно пълната липса на желание за диалог беше демонстрирана още на следващия ден от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, който заяви в публичното пространство, че никога няма да отстъпи пред исканията на фармацевтите, коментират от БФС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още