IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите във вътрешната търговия забавят ръста си до 3,7% към ноември 2007

Висок ръст е отчетен в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 12,1%,

11:36 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите във вътрешната търговия забавят ръста си до 3,7% към ноември 2007
Приходите от продажби в сектор „Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари - ноември 2007 г. по предварителни данни нарастват с 3,7% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение, към октомври бе отчетен ръст на показателя от 4,1 на сто.
 
Висок ръст е отчетен в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 12,1%, в резултат от увеличението в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети (18,5%) и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (4,5%), които имат близки относителни тегла и заедно формират над 97% от стойността на приходите в този сектор.

Индексът на приходите от продажби в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството за периода нараства с 6,1% вследствие на увеличението във всички основни съставни дейности. По-високо от средното увеличение реализират търговията с текстил, облекло и обувки - 10,9%, търговията с фармацевтични и медицински стоки - 8,1%, търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 6,3%, и търговията със стоки за домакинството и битова техника – 6,2%.
 
При търговията на едро нарастването е само с 1,7%, но оказва определящо влияние върху стойността на общия индекс поради високия дял в обема на приходите - над 70%. От основните съставни дейности голямо увеличение е отчетено при търговията с машини и оборудване – 19,6% и търговията със стоки за домакинството – 7,4%. Това компенсира намалението в търговията на едро с храни, напитки и тютюневи изделия и търговията със суровини, материали и горива – съответно с 2,6 и 2,1%, независимо че двете дейности създават около 70% от обема на приходите в търговията на едро.

Индексът на приходите от продажби през ноември отбелязва незначителен ръст в сравнение със същия месец на предходната година, като общото увеличение от 0,3% се формира от противоположните темпове на основните съставни дейности: ръст от 9,3% и 2,1%, съответно в търговията с автомобили и горива и търговията на дребно и спад от 1,7% в търговията на едро.
 
Спрямо предходния месец октомври приходите от продажби намаляват с 0,8%, като увеличението от 4,1% в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили и 1,8% - в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството, не е достатъчно да компенсира намалението от 2,2% в търговията на едро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още