IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавни активи за 311,23 млн. лв. приватизирани през 2007 г.

Извършените сделки от АП са общо 93 на брой, от които 10 са на цели предприятия, 6 са на обособени части и 77 - на миноритарни пакети

14:03 | 09.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тодор Николов. Снимка: Investor.bg
Тодор Николов. Снимка: Investor.bg
Договорените плащания по приватизационни сделки за изминалата 2007 г. възлизат на 311,23 млн. лв., съобщиха на пресконференция днес от Агенцията по приватизация.

Общият финансов ефект от приватизацията за 2007 г. е в размер на 490,34 млн. лв., като в това число влизат директни плащания за 311,23 млн. лв., договорени инвестиции на стойност 160,57 млн. лв. и поети задължения за 18,53 млн. лв.“, заяви изпълнителният директор на агенцията Тодор Николов.

Извършените приватизационни сделки са общо 93 на брой, от които 10 са на цели предприятия, 6 са на обособени части и 77 са на миноритарни пакети. В годишния план бяха заложени продажби на 95 пакета, което означава, че параметрите са изпълнени на 98%. Що се отнася до постъпленията, планирани бяха 323,25 млн. лв., тоест изпълнението е на 96%“, каза още Николов.

На първо място сред най-значимите сделки за 2007 г. Тодор Николов посочи приватизацията на Топлофикация Русе ЕАД на цена от 85,1 млн. евро. На второ и трето място са съответно сделките за Топлофикация Пловдив ЕАД (цена от 32,1 млн. евро и поети задължения от 15,79 млн. лв.) и Топлофикация Варна ЕАД (с цена от 6,78 млн. евро). Четвъртата голяма сделка, която бе финализирана през 2007 г., бе тази за Балканкар-Дунав на цена от 4 млн. лв. и поети задължения от 2,75 млн. лв.

Като успех за агенцията Николов изтъкна и приватизацията на България Ер.

Имайки предвид бързо влошаващото се състояние на дружеството, не може да не се отчете като успех приключването на приватизационната процедура. До голяма степен тя стана факт и благодарение на доброто отношение на купувача“, заяви още изпълнителният директор на АП.

От десетте сделки за приватизация на мажоритарни пакети за 2007 г. пет са извършени чрез конкурс (България Ер ЕАД, Топлофикация Варна ЕАД, Топлофикация Сливен ЕАД, Топлофикация Пловдив ЕАД и Топлофикация Русе ЕАД), а останалите пет – чрез търг с явно наддаване (Балканкар – Дунав АД, Медицинска техника ЕАД, Балканкар – Георги Михайлов АД, ЦИТАС ЕООД и Национална постояннодействаща изложба ЕООД), стана ясно още по време на днешната презентация.

Шестте сделки за обособени части на държавни предприятия са за пет части от ВМЗ ЕАД и една обособена част от ВМТ Орбита ЕАД. Тодор Николов поясни, че заложените пет продажби на обособени части в плана за 2007 г. са били за пет водноелектрически централи, но тяхната продажба все още не е осъществена.

Причината е, че вече две години документите по процедурата не могат да бъдат изготвени. Вероятно става въпрос за нежелание от страна на Националната електрическа компания за приватизацията на тези ВЕЦ-ове. АП направи каквото можа във връзка с раздържавяването им“, заяви Николов.

От 77-те продажби на миноритарни пакети, 73 са оществени на централизиран публичен търг.

Агенцията за приватизация внесе предложение за допускане на плащане с непарични платежни средства за акциите на всички компании, които се предлагат на централизираните публични търгове на БФБ-София“, каза още Тодор Николов.

На въпрос на Investor.bg каква е визията на АП за бъдещето на компенсаторните инструменти, Николов отговори, че цялостно решение на проблема с компенсаторните инструменти може да бъде намерено едва след като приключи процесът на издаване на такива инструменти и бъде направена точна оценка на общата им номинална стойност.

Агенцията за приватизация е установила обезпокоително много случаи на злоупотреби при издаването на компенсаторни инструменти, макар че това не влиза в обичайната ни дейност. Има случаи на издаване на компенсаторки с недействителни съдебни решения, с решения на поземлени комисии, които не съществуват и т.н. Към момента блокираните партиди компенсаторки са 204 на обща стойност 3,86 млн. лв.“, каза Николов.

Не очаквайте обаче решението на проблема с компенсаторните инструменти да дойде от Агенцията за приватизация. Изчисленията показват, че номиналът на компенсаторките в обращение към момента е равен на приходите на АП за около година и половина, тоест не е реалистично да се очаква, че агенцията може да предложи достатъчно активи за удовлетворяването на всички компенсаторни ниструменти. Освен това в момента емитентите на такива инструменти (общинските и областните структури) по никакъв начин не са ангажирани с тяхното удовлетворяване. Ако трябваше срещу компенсаторките да се предоставят общински активи, може би емитентите щяха да бъдат доста по-прецизни“, заяви още Тодор Николов.

За приватизация към момента остават 37 мажоритарни държавни пакета, 11 обособени части (от които 7 ВЕЦ), 183 миноритарни пакета, 139 миноритарни пакета, блокирани до удовлетворяване на реституционните претенции, както и 115 предприятия, включени в т. нар. „забранителен списък“, който предстои да бъде преразгледан от Народното събрание.

Приоритетите ни за 2008 г. включат завършване на приватизацията на Параходство Български морски флот, ТЕЦ Бобов Дол, Топлофикация Перник, ВМЗ ЕАД, Топлофикация Шумен, продължаване на приватизацията на миноритарни пакети чрез Българска фондова борса – София, както и освобождаване на допълнителен ресурс за приватизация“, уточни Тодор Николов.

Срокът за подаване на оферти за приватизацията на Параходство БМФ ще бъде удължен до 19 февруари“, съобщи още изпълнителният директор на АП. „Причината е, че е необходимо повече време за запознаване на инвеститорите с активите на дружеството. Организацията на посещенията на корабите е малко по-сложна, тъй като изисква те да бъдат на разположение в някое пристанище, без това да нарушава дейността на предприятието и същевременно да е съгласувана с графика на инвеститорите“, уточни Николов.

Днес от АП съобщиха още, че стартират процедурата за приватизация на Топлофикация Перник. Тя ще се осъществи чрез конкурс, както при всички останали топлофикационни дружества досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още