IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 януари

08:00 | 09.01.08 г.
Преглед на печата за 9 януари
Париж дава €6000 на наши касапи
в. Стандарт
 
Европа, САЩ и Африка се надцакват за българските специалисти. В битка за родните кадри чуждите държави вдигнаха мизите до небесата. 6000 евро за майстор-коляч броят в ЕС. Търсенето е най-голямо във Франция и Дания. Кланиците там буквално се избиват за български специалисти. Това съобщи за "Стандарт" шефът на компанията за заетост "Хюман пауър" Васил Василев. Спорът за родните инженери пък прехвърли океана. Американската армия търси кадри, които да строят базите им в Афганистан и Ирак. Месечното възнаграждение ще тръгва от 3500 долара. За позициите се издирват хора с опит в изграждането на енергосистеми и дизелови електроцентрали, обяви инж. Кольо Райнов от посредническата фирма "Техноимпекс 98".

280 хил. шофьори без застраховка
в. Стандарт
 
Собствениците на 280 хил. автомобила може да отнесат солени глоби или да останат без шофьорска книжка, защото нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". До края на декември на близо 2,316 млн. автомобила са подновени застраховките за 2008 г., научи "Стандарт". Но общият брой на автомобилите в страната е близо 2,6 милиона. Така останалите 280 хил. коли, или около 10% от возилата, са без "Гражданска отговорност". КАТ вече стартира хайка за залавянето им.

София дава 14 млн. лв. повече на концесионера да чисти по-добре
в. Дневник
 
Над 14 млн. лв. повече ще получат догодина трите фирми, които чистят София, ако Столичният общински съвет одобри предложението на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска и шефа на инспектората Гален Ганчев. Двамата предлагат "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" да получат за работата си тази година 64.3 млн. лв. За 2007 г. фирмите взеха 50.5 млн. лв. Увеличението е, за да влязат почистващите фирми и в малките квартални улици, а големите да се чистят с машини и да се мият, уточни Бояджийска.

Компенсационният фонд за ценни книжа е събрал над 2 млн. лв.
в. Дневник
 
Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа вече разполага с близо 2.14 млн. лв. към края на миналата година, показват данните, публикувани от фонда. Тези средства ще се използват, ако някой от инвестиционните посредници изпадне в затруднено финансово състояние и не може да изпълнява плащания към клиентите си. За цялата 2007 г. посредниците са внесли близо 1 млн. лв. През тази година те отново ще продължат да правят вноски, като преди месец управителният съвет на фонда определи размера й. Годишно тя ще е половин процент от общия размер на паричните средства и 0.1% от останалите активи на клиентите на средномесечна основа.
 
Лобист ще лъска образа на България в ЕС за 2 млн. лв.
в. Сега
 
Лобист ще извайва положителния образ на България в Европейския съюз срещу хонорар от 2 млн. лв. Това се разбира от договор, който кабинетът е сключил на 3 януари с австрийската "Д-р Хохегер Комуникационсбератунг". Фирмата е част от световната мрежа "Бърсън-Марстелър" (Burson-Marsteller.com), смятана за най-голямата лобистка компания в света. "Бърсън-Марстелър" се грижи и за имиджа на Румъния, Букурещ я нае покрай присъединяването на страната в ЕС. 
 
Строителният контрол проверява потъващи хотели в курорта Слънчев бряг
в. Сега
 
Бургаската Дирекция за строителен контрол е проверявала няколко сигнала, че хотели в Слънчев бряг потъват, съобщи шефът й Милен Ненчев. "През 2006 година при нас постъпиха на няколко пъти информации за такива постройки, чиято конструкция не е издържала, и ние своевременно извършихме проверка. Но не бе констатирано нищо", каза той. Сигналите не са били анонимни, уточни Ненчев. Те се отнасяли все за хотели, строени върху и около терените на някогашния къмпинг "Емона", където почвата е по-блатиста.

3000 аптеки спряха работа
в. Новинар
 
Повече от половината аптеки в страната прекратиха вчера работата си за един час в знак на протест срещу политиката на здравното министерство. Действията на фармацевтите ще прераснат в ефективна стачка през следващия месец, ако ситуацията не се промени, обясниха от съсловната организация. Основен мотив за протестите е приетата наредба на здравното министерство за ценообразуването на лекарствените продукти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още