IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затварят за час аптеки като протест срещу наредбата за лекарствата

На вратите на затворените аптеки ще бъдат поставени указания за най-близката дежурна аптека

11:45 | 07.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Затварят за час аптеки като протест срещу наредбата за лекарствата
Аптеки в страната утре няма да работят в продължение на 1 час - от 12,00 до 13,00 часа, като знак на протест във връзка с водената от Министерството за здравеопазването „непрозрачна политика, която създава затруднения за нормалното функциониране на фармацевтичния сектор”, се казва в съобщение на Българския фармацевтичен съюз.

На вратите на затворените аптеки ще бъдат поставени указания за най-близката дежурна аптека.

Представители на сектора смятат, че Министерството на здравеопазването избягва диалога с тях относно важни нормативни промени, каквато е Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране цените на лекарствените продукти. В резултат на това предвидените в наредбата надценки за лекарствените продукти от Позитивния лекарствен списък не могат да бъдат прилагани от аптеките при работа с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Причината е, че лекарственият списък на здравната каса не е съобразен с актуализирания Позитивен лекарствен списък. Тази ситуация се очаква да продължи още няколко месеца, е мнението на ръководството на фармацевтичния съюз. Затова начинът през този период да не се прекъсва достъпа на пациентите до лекарства от позитивния списък е аптеките да продължат да работят по старите надценки, като на практика МЗ и НЗОК ги принуждават да не спазват наредбата, се подчертава в съобщението.

От съюза смятат в тази връзка, че би трябвало в наредбата да е определен гратисен период за въвеждане на новите надценки до изчерпване на наличните към 1 януари тази година лекарства, закупени според старите условия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още