IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 януари

07:53 | 07.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 януари

Потреблението на ток с нов рекорд

в. Сега

Студът изправи вчера енергийната система на страната пред изпитание. Потреблението на ток в късния следобед стигна 6400 мегавата, докато през същия ден на миналата година е било с 1000 мегавата по-малко, съобщиха от "Електроенергийния системен оператор". От предприятието твърдят, че няма опасност от срив на системата и че въпреки увеличеното потребление все още има енергийни мощности, които се държат в запас - един блок в ТЕЦ "Бобов дол" и резервът на ТЕЦ "Варна". АЕЦ "Козлодуй" работи със 100% от мощността си. Дори в момента България изнася малко количество ток за Гърция - производството от 100 мегавата.

Губим милиарди от петролната тръба

в. Стандарт

Кон за кокошка ще замени държавата, ако се реализира петролопроводът Бургас-Александруполис. За това са единодушни всички, които са ангажирани с туристическия бизнес у нас. Безотговорно е да се рискува бранш, който носи милиарди годишно, заради проект, който в най-добрия случай ще ни носи само 30-35 млн. долара от транзитни такси. Построяването на тръбата ще облагодетелства единствено икономиките на Русия и на Гърция, като в същото време ще съсипе родния туризъм, категорични са хотелиери и туроператори. Годишните приходи от бранша през последните години са около 2 млрд. евро. Над 70% от парите идват именно от морските ни курорти. При евентуален петролен разлив в Бургаския залив обаче цялото ни Южно Черноморие ще остане без препитание, отсега кършат ръце хората от гилдията. Затова Съюзът на частните собственици в Слънчев бряг подготвя протестна декларация срещу проекта, обяви шефката на сдружението Елена Иванова.

Предвиждат бонуси за шофьори, които карат екоколи

в. Новинар

Задава се нова екологична такса, която да стимулира купуването на нови по-малки коли, които изхвърлят ниски емисии вредни газове в атмосферата. Идеята за въвеждане на финансови поощрения за решилите да купят автомобил, който отделя по-малко въглероден двуокис в атмосферата, е обсъждана, но все още не са ясни точните параметри и как това ще стане, обясниха за “Новинар” от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От ведомството казаха, че се очаква тази година бонусите за притежателите на коли, които изхвърлят по-малко вредни газове, да станат ясни. Правителството трябва да одобри тарифа на екотаксата, според която купувачите на големи автомобили ще плащат висока екотакса, а на нови, по-малки – ниска.

Проверяват магазините за развалени храни

в. Новинар

Ветеринарни инспектори ще проверяват търговските вериги и магазините в столицата дали в тях се продават храни от животински произход с изтекъл срок на годност. Това заяви за “Новинар” вчера директорът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев. Обикновено след празниците често се случва в големите търговски вериги да се пускат за продажба залежали стоки и затова съм разпоредил на всички столични инспекции да се извършват такива проверки, обясни Байчев. Инспекции за залежали храни се извършват и в други градове в страната.

Граждани спряха сделка с 3300 дка гори

в. Дневник

Граждани успяха да прекратят продажбата на близо 3300 дка гора край с. Нови хан. Сдружението "Нови хан - европейско селище" и инициативният комитет "За опазване на новоханската гора" пребориха в съда решението на общинския съвет в Елин Пелин, с което през 2006 г. беше обявен конкурс за продажбата на горите, за да бъде построено вилно селище. Преди дни Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря сделката. Общинският съвет в Елин Пелин взе решението по предложение на убития преди година кмет Янко Янков. В неформален разговор пред "Дневник" Янков разказа, че за горите е получил писмо с инвестиционно намерение от "Глобал стийл холдинг'', собственикът на "Кремиковци".

Хотелиерите пак подхванаха темата за ДДС

в. Дневник

Месец след като хотелиери и туроператори обявиха кампания за привличане и задържане на българските туристи в страната, представители на сектора казаха, че това може да стане с икономически лостове и поискаха въвеждане на преференциална ставка за ДДС от 7% за всички туристически пакети, а не само за чуждите гости. Това стана ясно от изказване на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин в предаването "Бизнесът" по Би Ти Ви. Искането на хотелиерите идва близо половин година след като те веднъж получиха отказ от финансовото ведомство да намали ДДС ставката за всички туристически пакети.

Телефон 112 проработи като по чудо от чужбина

в. Сега

По чудо шофьор звънна от град Комарно, Унгария, на тел. 112 в София, за да съобщи, че 50 българи са задържани часове наред принудително в автобус. Експерти се чудеха как е осъществена връзката, тъй като спешният номер все още може да се набира само в района на София. Информацията е достигнала благодарение на грешка в роуминг услугите на мобилния оператор, смятат специалисти. Шофьорът и двамата му колеги превозвали 50 пътници от Бургас и Пловдив за Испания. При стандартна проверка на автобуса в унгарския град Комарно в събота късно вечерта обаче се оказало, че шофьорите почиват по-малко от допустимото, и тамошните власти наложили глоба за общо над 10 000 евро. Водачите обаче не разполагат с толкова пари, двама от тях били арестувани и след няколко неуспешни опита да се свърже с някой от България третият шофьор набрал спешния номер от мобилния си телефон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още