IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес освобождава „замразените“ в имоти средства

През изминалата година фирмите с повече от едно задължение към различни кредитни институции са се насочили към окрупняване на своите кредити, показва проучване на Кредитекс

15:06 | 04.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Българският бизнес освобождава „замразените“ в имоти средства
През 2007 г. все повече „замразени” в имоти средства на българските фирми са „освободени” чрез дългосрочни ипотечни кредити и са се върнали обратно в бизнеса за неговото разрастване, технологично обновление и подобряване на конкурентоспособността, показва проучване на Кредитекс.

През изминалата година фирмите с повече от едно задължение към различни кредитни институции са се насочили към окрупняване на своите кредити. Oсновната причина за това е, че немалко от кредитите, отпуснати през последните няколко години, са били предимно краткосрочни, взети по различно време и за различни цели от сегашните реалности. С много от тези сравнително краткосрочни заеми са придобити дълготрайни фирмени активи, отчитат от специализираното дружество за ипотечни кредити.

Продължилото и през 2007 г. oкрупняване в банковия сектор освобождава ниша за институции с по-гъвкав подход към разнообразните и нетипични нужди от финансиране на малкия и средния бизнес. Нарастването на дела на небанковите дружества увеличава възможностите на потребителите да избират между повече, по-разнообразни и по-удобни форми на финансиране, обобщават от компанията.

Според Кредитекс през 2007 г. се забелязва по-голяма специализaция на малките институции, от една страна, и универсализация на големите играчи на пазара, от друга. Задълбочава се разделянето на определени кредитори, които предлагат заеми за конкретни пазарни ниши и сектори, и универсални банки – които се стремят да предлагат всякакви кредити за всички. Тепърва хората ще започнат да се ориентират по-добре в коя институция какво финансиране да търсят, е мнението на експертите от кредитната компания.

През 2007 г. започна да нараства посредничеството от професионални кредитни консултанти при тегленето както на жилищни, така и на бизнес кредити. В Кредитекс този тип кредити вече е над 1/3 от общия портфейл, става ясно от проучването.

На фона на тези тенденции понятието „добра кредитна история” придобива особено важен смисъл за кредиторите и техните клиенти, считат от Кредитекс Нередовните платци вече не могат така лесно, както досега, да взимат кредити, или поне не на тази цена, а фирмите с доказано добра кредитна история получават финансиране при все по-добри условия.

От Кредитекс посочват още, че в края на годинатата е отчетена тенденция на плавно поскъпване на кредитите за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още