IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МИЕ: Няма да затваряме Кремиковци

Комбинатът е един от най-големите данъкоплатци в страната, приходите му за деветмесечието са почти 2 на сто от БВП

10:25 | 04.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
МИЕ: Няма да затваряме Кремиковци
Кремиковци АД е структуроопределящо предприятие и има важно значение за икономическото развитие на страната, затова затварянето му е недопустимо, заявиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) във връзка със скорошни изявления на представители на властите относно затваряне на комбината по екологични причини.

От МИЕ изтъкват, че нетните приходи от продажби на Кремиковци за деветмесечието на 2007 г. представляват почти 2% от БВП на страната (779,8 млн. лв.), а продажбите на продукция на комбината зад граница покриват над 10% от дефицита по текущата сметка, т.е. евентуалното му затваряне би довело до нарастване на дефицита по текущата сметка, който и без това е висок.

Кремиковци е и един от най-големите данъкоплатци в страната, като общата годишна сума, платена на бюджета под формата на ДДС, акцизи, данък печалба, данък общ доход и осигуровки годишно надхвърля 170 млн. лв., подчертават от министерството.

Металургичният комбинат осигурява над 60% от товаропотока на пристанище Бургас, над 90% от товаропотока на пристанище Лом и над 30% от превозите на БДЖ по направленията София-Бургас и София-Лом.

Безспорен е фактът, че „Кремиковци” АД има екологични проблеми, но те не се решават със затваряне на комбината и административни средства, а с конкретна инвестиционна програма и изпълнение на Плана за жизнеспособност, както и с инвестиционните ангажименти към Европейската комисия и правителството на България”, добавят от МИЕ.

В сряда от ръководството на Кремиковци реагираха, като заявиха, че нито Прамод Митал, нито който и да е друг официален представител на дружеството е разговарял с официални държавни лица за затварянето на комбината. „Целта ни е преструктурирането на фирмата като модерен комбинат, отговарящ на всички екологични изисквания”, се казваше в съобщението на Кремиковци.

До момента няма сключени сделки с акции на комбината, а вчера те се търгуваха на средна цена 18,11 лв.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още