IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 януари

07:49 | 02.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 януари

2008 година.: Коалициите на оптимизма и песимизма остават стабилни

в. Дневник

В очакванията за 2008 г. надделява традиционното инерционно коледно-новогодишно ведро настроение. На по-добра година разчитат 42%, като към обичайните оптимисти се включват и значителна част от жителите на селата, както и хора между 41 и 50 години. Една трета очакват по-лоша година, като към обичайните песимисти се прибавят и частни собственици, които по всяка вероятност изпитват затруднения в първите месеци на еврочленството. Обществените оценки за годините на промените след 1989 формират две невидими, различни по големина, социални коалиции - на оптимизма и на песимизма. Те се очертават като стабилни и това прави относително предвидими социалните енергии, които в значителна степен формират и очакванията за 2008.

50 анулирани полета на софийското летище

в. Новинар

Близо 50 са анулираните полети на летище София за първия ден от новата година. Това съобщиха вчера от аерогарата. Отменени са полетите за Франкфурт, Дюселдорф, Варна, Будапеща, Лондон и други дестинации.
Причината този път е не лошото време, а липсата на пътници.
На коледните празници гъстата мъгла затвори летище София и много от самолетите кацаха аварийно на пловдивското и варненското летище.
От планираните полети бяха излетели само тези до Ларнака и Прага. Бяха отменени полетите до Милано, Мюнхен, Мадрид, Лондон, Амстердам, Атина, Рим, Виена, Будапеща и Франкфурт.

Хотели и ски курорти отчитат бум на туристи

в. Сега

Хотелите в София отчетоха с 15-20% по-висока заетост за тази Нова година в сравнение с миналата, съобщи директорът на общинското предприятие "Туристическо обслужване" Стоян Лазаров.
"Чужденци идват да празнуват Нова година в София, като специално си правят резервации, а курортите около столицата са заети изцяло", коментира Лазаров. Той посочи, че да посрещнат 2008 година у нас са дошли предимно гърци и румънци, но има и много англичани. В София има около 250 хотела и над 2000 обекта за хранене и развлечения, а по официални данни столицата разполага с 12 108 легла. 

Пратихме 6,6 млн. електронни честитки

в. Стандарт

В новогодишната нощ абонатите на "М-Тел" са изпратили 6,6 млн. електронни честитки на своите близки. Толкова е броят на SMS-ите, които са си разменили те между 20 ч на 31 декември и 16 ч на 1 януари.
 Другите два оператора не успяха в първия следпразничен ден да оповестят цифри.

"Хюлет-Пакард" обжалва търг в МВР за 7.3 млн. евро

в. Дневник

"Хюлет-Пакард България" е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с търга на Министерството на вътрешните работи за "Модернизиране на българската полиция и повишаване на нейната ефикасност - доставка на компютърно и комуникационно оборудване". По нея е образувана преписка, а искането на компанията е за налагане на временна мярка, тоест спиране на търга, заради "бездействието" на възложителя му - шефа на дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" на финансовото министерство Любомир Тушанов.
Обществената поръчка е от 4 лота, финансира се по програма ФАР, а средствата по нея, отпуснати като безвъзмездна помощ, са в размер на 7.340 млн. евро.

"Мегапорт" ще рециклира 5000 тона полиетиленови отпадъци годишно

в. Дневник

Над 5000 тона полиетиленови отпадъци ще рециклира годишно "Мегапорт" ООД в новия си завод във Велико Търново, който беше открит в края на миналата година. В него са инвестирани 8 млн. лв. Модерната линия за преработка на полиетиленови опаковки е с най-големия капацитет в България, съобщи Мирослав Ангелов, съсобственик и управител на компанията. Заводът на компанията в Търговище преработва годишно 3000 тона пластмасови отпадъци. Дружеството планира до 2 години да достигне годишен капацитет от 10 хил. тона пластмасови отпадъци за рециклиране. Само компаниите за минерална вода генерират месечно по стотина тона пластмасови отпадъци. Едва 8 на сто от полиетиленовите отпадъци в България се преработват годишно. Очакваме до 2014 г. да стигнем европейските стандарти и над 50 на сто от опаковките да се рециклират, заяви Георги Ангелов, съсобственик на "Мегапорт".

Още фирми бягат от концесионерите по чистотата в София

в. Дневник

Броят на компаниите в София, които избират сметта им да се извозва от конкуренти на концесионерите по чистотата "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" продължава да се увеличава и през 2008 г. Тази година алтернативно извозване на боклука са избрали 903 компании срещу 730 за 2007 г., съобщиха от Столичната община. Сред тях са най-големите софийски компании, вериги от магазини и бензиностанции.

Малко се е увеличил и броят на фирмите, които предлагат услугата - от 43 на 52, но с 50% е нараснал обемът на боклука, който ще возят годишно на сметището в Суходол - от близо 40 хил. тона на около 60 хил. тона за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още