IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на цени на производител нараства с 13% за година

Най-голям е ръстът на цените в преработващата промишленост

13:39 | 28.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът на цени на производител нараства с 13% за година

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през ноември спрямо предходния месец нараства с 1,9%, а спрямо същия месец на 2006 г. нарастването е с 13,2%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

За периода от началото на годината (януари - ноември) спрямо същия период на предходната година увеличението на цените на производител на вътрешния пазар е с 8,4%.

Цените на производител на вътрешния пазар в преработващата промишленост през ноември спрямо октомври нарастват с 3,8%, а в сравнение с ноември на 2006 г. нарастването е с 15,4%.

В добивната промишленост цените на вътрешния пазар през ноември спрямо предходния месец имат намаление със 7%, а спрямо съответния месец на 2006 г. се увеличават с 4,5%.

При производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, газообразни горива през ноември цените на производител са на равнището на предходния месец. Спрямо ноември 2006 г. има увеличение 10,3%.

Индексите на цени на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. За оценка на индексите се извършват наблюдения на база на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още