IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 декември

08:08 | 28.12.07 г.
Преглед на печата за 28 декември
Свалят цените за Нова година
в. Стандарт
 
Нова година почти без пари. Това обявиха хотелите по морето и влязоха в люта битка за сваляне на цените. Семейните пакети паднаха със стотарка, установи проверка на "Стандарт". Причината е, че курортите са празни. Българите масово се изнасят за празниците в Гърция и Турция. Цените там са три пъти по-ниски, отколкото у нас.
 Цената по морето зависи от нощувките. Три дни в Несебър в 4-звездния хотел "Марина палас" с празнична програма вече струват 387 лв. Хотел "Мадара" в Златни пясъци пусна оферти и за 2. Те струват 290 лв.
 До 1 декември пакети за по-малко от 4 дни не можеха да се намерят.  Домакините примамват гости с 50 на сто отстъпка за децата до 12 г. и пищни шоу програми.

Руснаците надуват тока от “Белене”
в. Стандарт
 
Руснаците искат по-висока цена за тока от АЕЦ "Белене". Електричеството, което ще се произвежда във Втора атомна, ще струва повече от обявеното преди година, научи "Стандарт". Цената на 1 киловатчас електроенергия ще бъде поне 4,5 евроцента, или близо 9 стотинки, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Така себестойността на тока от руските реактори поскъпна с близо 1 евроцент за година, още преди да е започнало същинското изграждане на ядрената централа.
Руският строител на АЕЦ "Белене" "Атомстройекспорт" спечели миналата година търга за изграждането на двата реактора с обща цена близо 4 млрд. евро и себестойност на киловатчаса 3,5-3,7 евроцента.
 
Падна забраната за продажба на атрактивни строителни фирми
в. Дневник
 
"Монтажи", "Промишлено строителство холдинг", "Метални конструкции холдинг", "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали" са най-атрактивните фирми, за които пада забраната за приватизация. С решение на правителството отпреди седмица около трийсет фирми излизат от т.нар. забранителен списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Излизането на дружествата от списъка не означава, че те веднага ще бъдат продадени, обясни министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. По думите му предстои да се направят анализи на финансовото и правното състояние на предприятията и след това ще се определи най-подходящият метод за раздържавяването им. Преди време Гагаузов беше казал, че от най-апетитните компании - "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", най-напред ще се пуснат миноритарни пакети на фондовата борса, за да се тества инвеститорския интерес към тях. Вчера той поясни, че с продажбата на двете дружества няма да се бърза.
 
Компании с проекти за над 50 млн. евро ще наддават за летище Русе
в. Дневник
 
Компании и консорциуми с успешно реализирани инвестиции за над 50 млн. евро в летищата за последните пет години и управление на поне едно летище с пътници над 1 млн. годишно и над 20 хил. тона товари ще могат да кандидатстват за получаване на концесия на летище Русе. Това предвиждат конкурсните условия за избор на инвеститор, обявени от транспортното министерство. Кандидатите трябва да докажат две години опит в управлението на аеропортове за последните пет години и да са управлявали поне едно летище с 500 хил. пътници годишно и над 10 хил. тона товари. Приходите от дейността на управляваните аеропортове за поне една от последните три години трябва да са не по-малко от 15 млн. евро. От компаниите се изисква да имат регистриран капитал не по-малко от 1 млн. евро и балансова стойност на активите не по-малко от 5 млн. евро.
 
БДЖ даде ремонта на локомотиви на компания, свързана с Васил Божков
в. Дневник
 
БДЖ възложи ремонта на 4 локомотива на смесеното дружество с "Трансимпекс" - "БДЖ-Трансимпекс", което планира да обнови общо 30 машини, съобщи изпълнителният директор на железниците Олег Петков. Той обясни, че превозвачът вече е превел и сумата на "Трансимпекс", която се свързва с Васил Божков, но категорично отказа да посочи размера й, като се мотивира с търговска тайна. Смесеното дружество за локомотивите "Шкода" беше създадено преди две години при предишното ръководство на БДЖ и в него железниците държат 35%, като участват с терен и оборудване, а "Трансимпекс" - с парична вноска от 3.4 млн. лв.

Половин милион българи работят в лоши условия
в. Новинар
 
Около половин милион българи работят при лоши условия на труд. Това показват годишните отчетни данни на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В момента делът на работещите при неблагоприятни трудови условия е 18,7 на сто от заетите българи. В същото време обаче в сравнение с 2005 г. този процент е намалял с 10 на сто. През настоящата година са били извършени над 65 000 проверки в различни предприятия. Дадени са и над 350 000 задължителни предписания за подобряване условията на труд.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 28.12.07 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още