IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София вече има информационно табло за качеството на въздуха

При системно превишаване на концентрацията на замърсители общината ще разработи план за намаляването им

14:05 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
София вече има информационно табло за качеството на въздуха
Информационно табло, което предоставя информация за качеството на атмосферния въздух, е монтирано в столицата на ул. "Г. С. Раковски" при кръстовището с ул. "Оборище", в непосредствена близост до тролейбусната спирка на пл."Ал.Невски", съобщиха от Столична община.

С това общината поставя началото на изграждане на цялостна информационна система, чрез която публично ще се предоставя информация в реално време за качеството на въздуха в София.

Качеството на атмосферния въздух се контролира от Националната система за мониторинг на околната среда към Изпълнителната агенция по околна среда, като на територията на Столична община има четири автоматични пункта, разположени на "Орлов мост", в кв."Хиподрума", в "ж.к."Дружба" и в кв."Надежда".

Контролираните замърсителите са серен диоксид, азотни окиси, сероводород, въглероден оксид, озон, както и фини прахови частици. Режимът на контрол е непрекъснат в рамките на денонощието. Една от графите на таблото ще показва пределно допустимите концентрации на замърсители в атмосферата по нормативната уредба, а другата грaфа - моментните им стойности, като целта е да се види общото състояние на въздуха.

Системата е "отворена" , което дава възможност в бъдеще към нея да бъдат включени неограничен брой информационни табла, които ще са разположени в различни части на града.
 
При системно превишаване на концентрацията на замърсители общината ще разработи план за намаляване на замърсителите с конкретни мерки според източника на замърсяване - транспорт, промишленост, услуги.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още