IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 декември

08:00 | 21.12.07 г.
Преглед на печата за 21 декември
Обмислят да строят молове на ГКПП-тата
в. Новинар
 
Строителство на молове по ГКПП-тата може да започне от следващата година, научи “Новинар”. Фришоповете могат да се разширят и в тях да се продават не само цигари, алкохол и парфюми, както е в момента, а и дрехи, обувки и техника.
Ако държавата разреши на безмитните оператори да построят големи магазини, те ще се задължат да изградят прилежащата инфраструктура към тях, както и да озеленят площите около тях. В момента фришоповете могат да развиват търговия на 80 квадрата, което не позволява разширяване на дейността, коментираха от бранша. За целта ще бъде разработена концепция, която ще бъде предложена догодина на премиера Сергей Станишев.
 
За разлика от Европа и САЩ, българите пазаруват бясно за Коледа
в. Дневник
 
Търговските центрове, хипермаркетите за бяла и черна техника, бутиците за облекла и дори онлайн магазините отчитат двуцифрен ръст на продажбите от началото на декември досега в сравнение с потреблението в "нормалните" месеци като октомври и ноември. Коледната треска за пазаруване се очаква да се засили още повече и да достигне пика си в последните дни преди празниците, надвишавайки оборотите от миналата година, съобщават търговците.
Тенденцията в България е точно обратната на тази в световен мащаб, където големите търговци обявиха спад в продажбите заради ипотечната криза. По данни на маркетингови агенции в последните дни преди Коледа може да се очаква, че оборотите за подаръци ще достигнат 800 млн. лв., като в тази сума е включена и храната по празниците.
 
bTV се мести в нова сграда след година и половина
в. Дневник
 
Строежът на новата сграда на bTV, в която ще бъде и централата на News Corp. Europe Television, вече започна. Проектът, в който bTV и News Corp. инвестират 23 млн. евро, се очаква да бъде завършен до средата на 2009 г., съобщиха от медията.
Тогава всички близо 400 служители на bTV заедно с екипите на FOX International Channels - България, GTV и радиокомпанията CJ ще се преместят в новата сграда, която се намира до околовръстния път в посока към кв. Бояна. Общата площ на 5-етажното здание заедно с паркинга от 200 паркоместа е около 22 000 кв.м.

МВФ: Ситуацията в България може да се влоши заради кризата
в. Дневник
 
Международният валутен фонд (МВФ) за първи път в четвъртък предупреди, че българската икономика е застрашена от глобалната криза на финансовите пазари, разразила се през последните няколко месеца. Регионалният представител на фонда за страната Хуан Хосе Фернандес-Ансола заяви, че досега кризата е нямала видими последствия за страната, като не скри изненадата си от това. Възможно е обаче ситуацията и в България да се усложни в идващите месеци, предупреди той.
Ефектът ще дойде по два канала, прогнозира Ансола. Първият е директен и е вследствие от затегнатите в глобален мащаб кредитни условия, който ще се отрази на оскъпяването на кредитите за българските банки и бизнеса, което вече се случва, но с по-бавни темпове, колкото в света. Вторият канал е индиректен, но и по-опасен, смята Ансола. Ако икономическият растеж на европейската икономика се забави значително, това ще свие значително търсенето на български стоки в чужбина, а това ще влоши и перспективите за растеж на икономиката.
 
Висш прокурор изловен с белязани 20 000 евро
в. Сега
 
Висшият прокурор Ангел Дончев е арестуван, докато получава белязани 20 000 евро от колегата си от районна прокуратура Сливница Емил Милев. Предаването на парите е станало късно в сряда в заведение в столичния кв. "Младост" близо до блока, в който живее Дончев. На висшия прокурор е повдигнато обвинение за изнудване.
Сигналът срещу него е подаден лично до обвинител № 1 Борис Велчев от Милев в понеделник.
 
Суходолци ще си платят за охраната на депото
в. Сега
 
Разходите за назначената денонощна охрана на сметището в Суходол ще бъдат записани в сметката на самия квартал. "Средствата за охраната ще бъдат осигурени от обещаните компенсации за квартала", съобщи в отговор на питане на съветник кметът Бойко Борисов. Така колкото по-дълго стои жандармерията в Суходол, толкова повече ще намалява делът на парите за инвестиции в инфраструктура.
"МВР харчи луди пари за 50 протестиращи в Суходол. Да не се окаже, че ще платим на МВР предвидените за 2 г. инвестиции от 40 млн. лв. в квартала", предупреди Борисов.

София нареди незабавна чистка на незаконните сергии
в. Сега
 
Масова чистка на незаконни павилиони, сергии и маси започва навръх пазаруването за празниците Столична община. Собствениците на незаконни обекти, поставени без позволение, рискуват солени глоби, ако незабавно не предприемат мерки за премахването им. При неподчинение София ще премахне сергиите сама за сметка на собствениците. Това гласи новата наредба за преместваемите обекти и рекламата в София. Близо година тази дейност в столицата бе в безтегловност заради отменена от съда наредба.
 
С метро до Перник
в. Стандарт
 
Софийското метро ще стигне до Перник. Това съобщи за "Стандарт" губернаторът на миньорския град Иван Димитров. Единствената подземна железница ще излезе от София и ще свърже столицата с най-близкия областен център. За удължаването настояват най-вече перничани. Причината е претовареният трафик и огромните задръствания по шосетата. Всекидневно над 15 хиляди жители на миньорския град пътуват по три часа по 30-километровото трасе, за да отидат на училище или на работа. Вече са започнали предварителните разговори с фирмата, строяща метрото за пускането му до Перник, твърди Димитров.
Подземна железница до Перник няма как да се появи поне в близките 15 години. Аз съм реалист човек, опонира зам.-кметът по транспорта в София Велизар Стоилов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още