IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат да се отмени забраната за приватизация на болници

Предоставя се възможност публично оповестеният конкурс да се състои в един етап

17:13 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат да се отмени забраната за приватизация на болници
Отмяна на забраната за приватизация на лечебни заведения предлага правителството с промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК), съобщиха от кабинета.

Промените ще бъдат включени в списъка към чл. 3, ал. 1 от закона поради специфичния характер на осъществяваната от тях дейност и засилената социална функция. При продажба на лечебни заведения, търговското дружество ще бъде длъжно да извършва лечебни и социални дейности за срок от 15 години.

С измененията се актуализират списъците в приложение 1 към чл. 3, ал. 1 и приложение 2 към чл. 35а, ал. 1 от закона. Това ще освободи допълнителен ресурс за приватизация, като ще доведе и до актуализация на списъците, поради това, че част от дружествата са заличени от Търговския регистър или са в ликвидация.

От приложение 1 към чл. 3, ал. 1, който е списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях, ще бъдат извадени 39 дружества и ще бъдат добавени 64 лечебни заведения, както и 9 обособени обекти от "Национална спортна база" ЕАД - Високопланински спортен комплекс "Белмекен", Национален стадион "Васил Левски", Национален спортен комплекс "Диана", Национална спортна база "Спортпалас"-Варна, Столичен колодрум "Сердика", Национална база за кану-каяк - Кърджали, Национална спортна база "Цар Самуил" - Петрич, зала "София" и Национални спортни зали "Раковски".

Към списъка се добавят още дружествата АДИС (Министерство на външните работи); "Земинвест" (Министерство на земеделието и продоволствието); ВМТ "Орбита" (Министерство на икономиката и енергетиката); МОБА (Министерство на отбраната); Мини "Марица Изток" (МИЕ); "Цеси инвест" и "Учебно консултантски комплекс" ЕООД (МИЕ).

От приложение 2 към чл. 35а, ал.1 - списък на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България, ще отпаднат 11 дружества - БТК, електроразпределителните предприятия в Пловдив, Горна Оряховица, Плевен, Стара Загора, София-град, София-област, Варна; "Тератон", параходство "Българско речно плаване" и "Балкан ер тур".

Предоставя се възможност публично оповестеният конкурс да се състои в един етап, когато за целите на конкурса не е необходимо изготвяне на индикативни оферти. По този начин ще се осигурят предпоставки за ускоряване на приватизационните процедури при ясни и предварително регламентирани критерии, когато за целите на конкурса не е нужно представяне на индикативни оферти.

С измененията в закона се регламентира нова схема за разпределяне на постъпленията от приватизация чрез насочване от 1 януари 2009 г. на 50 на сто от средствата към Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още