IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над половината туристически обекти в София са некатегоризирани

Предоставяните туристически услуги не отговарят на изискванията на утвърдената категория, показа проверка на общината

09:19 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Над половината туристически обекти в София са некатегоризирани
Над 57 на сто от проверените туристически обекти в София в периода от април до декември са некатегоризирани от Столична община, съобщиха от общинската фирма "Туристическо обслужване" след проверка на 287 туристически обекта, от които 269 заведения за хранене и развлечение, 13 места за настаняване и 5 места за подслон.

Проверки са направени, за да се установи фактическото състояние на туристическите обекти на територията на София във връзка с изискванията за получената категория.

При проверените места за подслон от пет само едно се е оказало със заверен туристически регистър. Проверката на 13-те места за настаняване е установила заверен туристически регистър в седем от тях.

Общо от проверените обекти 39,03 на сто са категоризирани от общината, в процедура по категоризация са 2,2 на сто, а некатегоризирани са 57,24 на сто.

Проверки са извършени освен на туристически обекти по райони и на атракционните зони - Южния парк, парк "Заимов", НДК, булевард "Витоша", булевард "България", Народен театър "Иван Вазов", Борисовата градина, Народното събрание и др.

Без сключен договор за наем за откритите площи и некатегоризирани са били 41,4 на сто от проверените заведения. Други 12,5 на сто са били категоризирани, но без договор за наем за откритите площи.

В резултат на проверките три четвърти от нередовните туристически обекти са подали заявление за откриване на процедура по категоризация, а собствениците на 46 обекта не са се явили в указаните срокове за подаване на документи за процедура по категоризация.

При проверките е установено, че се предоставят туристически услуги, които не отговарят на изискванията за утвърдената категория.

При сезонните обекти като обща тенденция е ползването на по-голяма алейна площ от разрешената по силата на стари договори. Голяма част от сезонно работещи туристически обекти не осигуряват достатъчен брой санитарни възли, съответстващи на броя на местата, а някои изобщо нямат санитарен възел.

В анализа на "Туристическо обслужване" се иска увеличаване на съвместните проверки с органите на данъчната администрация и полицията, както и увеличаване на броя на контролните проверки, като се формират два екипа за контрол.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още