IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата сесия затвори с понижения при 103 от общо 132 позиции

Според брокери не се очакват масирани разпродажби като днешните в близките няколко дни

16:48 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовата сесия затвори с понижения при 103 от общо 132 позиции

Сделки с акциите на 132 дружества* бяха сключени по време на днешната борсова сесия, като 103 от тях регистрираха понижения. Ръст бе отчетен по 21 позиции, докато дяловете на други 8 компании останаха без изменение в средната цена.

Търговията стартира с масови разпродажби при почти всички ликвидни позиции в резултат на изтегляне на средства от страна на пенсионните фондове на Алианц България в размер на 40-50 млн. лв. След първоначалния рязък срив голяма част от книжата се стабилизираха и възстановиха част от загубените позиции.  

До края на седмицата очаквам опити за подкрепа на пазара, но предстои да видим дали ще бъдат успешни. Ако се спазват правилата на фондовата индустрия и фондовете са диверсифицирани и инвестирали в ликвидни дружества, не би трябвало да има проблем при сравнително големи изтегляния на средства“, коментира за Investor.bg Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капиал.

Не смятам, че ще има масирани разпродажби като днешната в близките няколко дни, но също така не очаквам и значителни повишения на цените. Вероятно до края на тази седмица позициите ще останат на текущите нива“, заяви Красимир Бацинов от ИП Фико Инвест.

По-рано днес подобно мнение изказа и Борислав Симеонов от ИП Делтасток, според когото се наблюдава стабилизиране при голяма част от ликвидните позиции. „Не изключвам възможността през следващите няколко дни изтеглянето на средства от страна на Алианц България да бъде последвано и от други участници на пазара, но на настоящия етап по-скоро изглежда, че ситуацията е стабилна“, каза Симеонов.

Според Красимир Бацинов след Нова година вероятно ще станем свидетели на известен ръст, имайки предвид „януарския“ ефект, който се наблюдаваше и тази година.

„Спадът през последните седмици бе продиктуван от няколко негативни фактора, в това число и поредицата от големи първични и вторични публични предлагания, които изтеглиха парични средства от пазара“, допълни Бацинов.


Общият изтъргуван оборот с акции на пода на борсата днес възлезе на 23,2 млн. лв., а сключените сделки бяха 3 756 на брой.   

Индексите затвориха на отрицателна територия с изключение на BGREIT, който добави 0,14% към стойността си до 99,69 пункта. SOFIX и BG40 отстъпиха респективно с 0,19% и 1,17% до нива от 1 656,54 и 488,03 пункта, а BGTR30 се понижи с 0,93% до 1 039,62 пункта.

На първо място по оборот днес бе позицията на Спарки Елтос, където бяха прехвърлени малко над 256 хил. лота на обща стойност 4,29 млн. лв. Ловешкият производител на електроинструменти се нареди сред малкото позитивни изключения днес, повишавайки пазарната си капитализация с 5,55% до ниво от 16,74 лв. за ценна книга.

Значителен обем бе изтъргуван и по позицията на Стопанска и инвестиционна банка – 37 562 акции на стойност 4,14 млн. лв., като цената им остана почти без промяна на ниво от 110,26 лв.

Химимпорт, Холдинг Пътища и Трейс Груп Холд също бяха сред най-активно търгуваните позиции днес. Дяловете на Химимпорт отчетоха спад от 3,54% до средна цена до ниво от 14,42 лв., но последните сделки по позицията се сключваха на около 14,80 лв. за акция. По подобен начин затвориха и дяловете на Холдинг Пътища – средната им цена регистрира спад от 3,88 на сто до 36 127,15 лв., но последната сделка бе на 38 000 лв., или с 1,1% над цената на затваряне от вчера.

Трейс Груп Холд понижи пазарната си оценка с 8,68% днес до ниво от 251,58 лв. за акция, като позицията зае първото място по ликвидност за днес с общо 703 сделки.

Акциите на Зърнени храни България, които се търгуват на БФБ-София от началото на тази седмица, днес отчетоха лек спад от 0,9% до средна цена от 4,40 лв. за брой.

На зелено“ затвориха книжата на Енергоремонт Холдинг с ръст от 15,38%, след като по позицията минаха 4 209 лота на средна цена от 52,45 лв. Повишение от близо 30% отбелязаха акциите на Корпорация Унимаш до ниво от 3,50 лв.

*Без позициите от „Неофициален пазар“, сегмент „Б“

**Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още