IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз продължава да настоява за по-силно поскъпване на газа

От ДКЕВР се опасяват, че при рязко поскъпване е възможно масово преминаване към отопление с ток, което ще застраши електроенергийната система на страната

12:05 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз продължава да настоява за по-силно поскъпване на газа
Булгаргаз Холдинг продължава да държи на становището си, че цената на природния газ за първото тримесечие на 2008 г. трябва да бъде увеличена спрямо настоящата с 25,46%, т.е да стане 416,89 лв. на 1000 куб. м без ДДС. Това заяви изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов по време на днешното открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което беше обсъждано предложението на холдинга за повишаване цената на газа.

Исканата цена е с 19,47% по-висока спрямо определената пределна от ДКВЕР за настоящото тримесечие, но в началото на периода държавата се отказа от дивидента си и Булгаргаз продаваше синьото гориво на по-ниска цена.

Гогов аргументира исканията си с факта, че дружеството трябва да се самоиздържа, да има капиталови разходи, като освен това посочи, че плаща на Газпром в началото на всеки месец за газа, който ще му бъде доставен.

От ДКВЕР опонираха, че в края на годината печалбата на Булгаргаз ще бъде около 120 млн. лв., от дружеството пък посочиха, че чистата печалба ще бъде много по-ниска, а освен това към момента, считано за последните 45 дни, топлофикациите в страната дължат на Булгаргаз около 50 млн. лв. несъбрани вземания.

На аргумента на ДКЕВР, че е възможен вариант, при който на всяко тримесечие през следващата година природният газ да се увеличава със 7,95% (или около тази цифра), каквото е предложението на комисията за идното тримесечие, от Булгаргаз отговориха, че по този начин в края на 2008 цената на газа ще бъде с около 30-40% по-ниска от техните разчети.

От комисията запитаха изпълнителния директор на дружеството за възможното увеличение на цените на парното от страна на топлофикациите в страната, а той пък им отговори, че ръководството на Булгаргаз има мениджърски договор за управление на газовото дружество, а не на топлофикациите и не са правили подобни сметки.

Гогов освен това посочи, че много от фирмите, които работят с газ, изнасят продукцията си в чужбина на високи цени. Що се отнася до битовите потребители, те могат да избират между различни видове горива за отопление, каза изпълнителният директор.

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов заяви, че комисията трябва да държи сметка и за електроенергийния баланс на страната. В тази връзка, ако много от битовите потребители преминат към отопление на електроенергия през зимата, което би могло да стане ако цената на газа се вдигне с 25%, по всяка вероятност електроенергийната система няма да издържи.

В заключение Димитър Гогов направи сметка от името на ръководството на Булгаргаз, че минималната цена, която дружеството би могло да удържи е 390 лв. (без ДДС) за 1000 куб м, т.е. увеличението ще е 11-12% спрямо пределната цена за настоящото тримесечие.

По думите на Гогов дори и при такава цена Булгаргаз ще бъде на загуба с 5 лв. на 1000 куб. м, но дружеството ще може да поеме загубата, използвайки натрупаната печалба.

Предстои утре по обяд ДКЕВР да проведе закрито заседание, на което да се вземе окончателното решение за цената на природния газ за периода януари - март 2008 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още