IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изключват II блок на ТЕЦ Бобов дол на 31 декември, емисиите му над нормата

За да може блокът отново да бъде включен, е необходимо да бъде монтирана нова горивна инсталация

10:55 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изключват II блок на ТЕЦ Бобов дол на 31 декември, емисиите му над нормата
Втори блок на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде изключен на 31 декември, съобщи управителят на централата Владимир Владимиров, цитиран от БТА.

Извеждането от експлоатация е съгласно комплексното разрешително за работа на централата и екологичните изисквания на Европейския съюз. Допустимото замърсяване от централата е 50 милиграма прах на кубичен метър, а в момента то достига до 150 милиграма.

Работната мощност на втория блок е 190 мегавата и съоръжението може да произвежда 120 млн. киловатчаса електроенергия на месец. Със спирането му централата ще намали мощността си на 420 мегавата. Спирането на блока ще доведе до съкращаването на 170 работници.

За да може блокът отново да бъде включен, е необходимо да бъде монтирана нова горивна инсталация, уточни Владимиров.

Ако в централата не бъдат направени инвестиции, през 2011 г. трябва да бъде спрян и първият блок, а през 2014 г. - цялата ТЕЦ, която се захранва с въглища от 11 мини в Югозападна България.

През август от Агенцията за приватизация заявиха за Investor.bg, че повторната процедура за приватизация на ТЕЦ Бобов дол ще стартира след около месец.

Предишната процедура за приватизация, в която на определен етап за купувач беше обявена гръцката фирма РРС, беше прекратена поради непостигане на споразумение между купувача и АП относно клаузи на приватизационния договор.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още