IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отиваме на съд за квотите за вредни емисии

МОСВ подготви позиция по сезиране на Съда на европейската общност, позицията ще бъде разгледана в четвъртък от Министерски съвет

16:07 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Отиваме на съд за квотите за вредни емисии

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) подготви позицията за сезиране на Съда на европейската общност относно решението на Европейската комисия (ЕК) от 26 октомври за намаляване на квотите емисии на парникови газове за България с 37%, разпределени в националния план за периода 2008-2012 година, съобщиха от МОСВ.

Документът включва аргументация на всички доводи за оспорване на решението за намаление на квотите емисии за страната ни. Основните посоки са: допуснати технически грешки при изчисленията и корекция на базовата за България 2005 година.

По втория пункт се има предвид, че при определянето на квотите емисии за България не е взето предвид затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, които са работили през 2005 година, а след това тежестта е поета от други мощности, които емитират повече емисии; не е отчетено въвеждането на нови мерки по европейското законодателство (например сероочистващи инсталации), които водят до увеличение на емисиите; не се отчита повишеното производство на електроенергия от ВЕЦ заради големите валежи през 2005 г., което в други години се поема от ТЕЦ и води до повече вредни емисии.

Позицията ще се обсъди в четвъртък на заседанието на правителството. След нейното утвърждаване Министерски съвет трябва да подготви необходимата документация и да внесе иска в съда до края на годината.

Междувременно все още се очаква официалният отговор от ЕК на внесената на 4 декември от България позиция за корекции на решението за намаляване на квотите емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още