IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ пуска възпоменателна монета с номинал 10 лв. и цена 54 лв.

Сребърната монета е с изображение на златния Пегас от съкровището, намерено в с. Вазово

14:08 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ пуска възпоменателна монета с номинал 10 лв. и цена 54 лв.
Българската народна банка пуска в обращение от утре сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема „Пегас от Вазово” от серията „Съкровищата на България”, съобщиха от БНБ.

Цената, на която монетата ще се продава на касите на БНБ, е 54 лева с ДДС.

Монетата е с номинална стойност 10 лева и е направена от сребро с проба 999/1000, с нанесено частично позлатяване върху вътрешния кръг от двете страни. Теглото й е 20 г, а външният диаметър – 40 мм. Тиражът на монетата е 10 хил. броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата, както и номиналната стойност „10 лева”. Околовръст са изписани „Българска народна банка” и годината на емисия „2007”.

На обратната страна на монетата е изобразен златният Пегас от съкровището, намерено в с. Вазово - Разградско. Околовръст над него е изписано „Съкровищата на България”, а отдолу „Вазово”. Автори на художествения проект са Развигор Колев, Борислав Кьосев и Красимир Ангелов.

С монетата продължава традицията да се отсичат монети с изобразени известни археологически находки, открити на територията на България.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още