IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НСИ с нова библиотека и цифрова информация за над 200 хил. лв.

От февруари 2008 г. дигиталната база данни ще може да се ползва и онлайн през интернет портал на библиотеката

14:14 | 18.12.07 г.
НСИ с нова библиотека и цифрова информация за над 200 хил. лв.

Общо 422 хил. страници статистическа информация стават достъпни за потребителите чрез откриването на т. нар. "Информационен коридор" в Националния статистически институт (НСИ) днес.

Информационният коридор е център за предоставяне на статистическа информация, като той ще разполага с приемна за клиенти и библиотека с достъп до голямо количество статистическа информация.

Проектът за изграждане на информационния коридор е реализиран със средства от държавния бюджет и от програма ФАР - проект "Укрепване на административния капацитет на НСИ". За изграждане на библиотеката и дигитализиране на статистическите публикации са инвестирани над 200 хил. лв.

Новата информационна политика на института ще има четири основни цели – да се разшири кръга от потребители на услугите на НСИ, да се улесни достъпът до информация да българска и европейска официална статистика, да се подобри качеството на предлаганата услуга и да се разшири обхватът на предлаганите услуги“, каза при представянето на Информационния коридор Стоян Цветков, председател на НСИ.

Библиотеката е разположена на 250 кв. метра и предлага автоматизирано обслужване на потребителите, като има възможност за работа онлайн и на конвенционални читателски места.

Чрез информационно-търсеща система може да се правят справки в масив от данни, който съхранява информация от 1881 г. насам. На място потребителите ще имат достъп до 422 хил. страници дигитализирана информация. Дигиталната база данни ще може да се ползва и онлайн през интернет портала на библиотеката на адрес http://statlib.nsi.bg от февруари 2008 година.

НСИ за първи път организира и приемна за потребители, където ще се осъществяват консултации от специалисти относно методология на изследванията, статистически показатели, периодичност на изследванията, възможности за изготвяне на допълнителни разработки по специфични заявки и други.

Сред новите услуги, които ще предлага институтът, е и експресно издаване на удостоверения, необходими за кандидатстване по оперативните програми, като те ще могат да се издават от всичките 28 регионални бюра на института. Цената на услугата ще бъде по-малко от 10 лв., уточни Цветков.

По думите му ползването на библиотеката ще бъде безплатно през първите три месеца (до края на март 2008 г.), след което ще бъдат определени и таксите за ползване на услугата.

В момента се разработва и нов интернет сайт на НСИ, защото сегашният, макар и пълен с информация, е труден за навигация, поясни Цветков.

От днес НСИ разполага и с обновен пресцентър и с ново лого на кирилица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още