IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

6 млрд. лв. разходи в приетия бюджет на Държавното обществено осигуряване

Основната част от приходите са от осигурителните вноски, като работодателите ще внесат 2,3 млрд. лв., а личните вноски на работещите ще са 1,2 млрд. лв.

12:19 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
6 млрд. лв. разходи в приетия бюджет на Държавното обществено осигуряване

Депутатите приеха днес окончателно на второ четене текстовете на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2008 г.

Консолидираният бюджет на ДОО по приходите възлиза общо на 3,786 млрд. лв. Основната част от приходите в размер на 3,756 млрд. лв. идват от осигурителните вноски, като се предвижда работодателите да внесат близо 2,324 млрд. лв., а личните вноски на работещите и служители да са 1,215 млрд. лв.

Предвижда се също от глоби и санкции в ДОО да влязат над 22 млн. лв.

Разходите на ДОО за следващата година ще възлизат на 6,059 млрд. лв. Основните разходи в размер на близо 5,3 млрд. лв. ще бъдат за пенсии.

Трансферите от държавния бюджет към ДОО възлизат на общо на 2,7 млрд. лв., като по-конкретно субсидиите са над 1,9 млрд. лв.

Бюджетът на фонд Пенсии възлиза на 3,052 млрд. лв., като почти цялата сума от него идва от осигурителни вноски. Разходите на този фонд възлизат на 5,08 млрд. лв. Разликата между двете суми се допълва от Държавния бюджет.

Разходите на фонд Пенсии, несвързани с трудова дейност, възлизат на близо 256,5 млн. лв., които изцяло идват от трансфери от Държавния бюджет.

Разходите на фонд Трудова злополука и професионална болест възлизат на 44,3 млн. лв., а на фонд Общо заболяване и майчинство са за 492 млн. лв. за 2008 г.

Трансферите между централния бюджет и бюджет на Националния осигурителен институт (НОИ) възлизат общо на 1,9 млрд. лв., като приходите на НОИ са само 26,3 млн. лв.

В бюджета на ДОО депутатите приеха, че съпругът или съпругата на дългосрочно командирован служител на дипломатическа служба може да се осигурява по желание и за своя сметка както за старост, така и поради инвалидност или за всички осигурени социални рискове, без трудова злополука и професионална болест, върху избран от тях месечен осигурителен доход.

В момента текат обсъждания на текстове от Законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още