IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 декември

07:52 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 декември

България е платила повече от 1,5 млн.лв за 7 години по дела в Съда в Страсбург

в. Дневник

За последните седем години България е платила повече от милион и половина лева, след като е била осъдена от български граждани от Съда по правата на човека в Страсбург, сочи статистика на Министерството на правосъдието. Само от началото на тази година за нарушаване на човешки права България е осъдена да плати 400 хиляди лева, сочи статистиката. За 2001 г. България е осъдена да плати 40 400 лв., за 2002 г. - 113 000 лв., за 2003 г. - 21 500 лв., за 2004 г. - 210 000 лв., за 2005 г. - 412 000 лв., а през 2006 г. - 325 хиляди лева.

Земеделската земя поскъпва заради евросубсидиите

в. Новинар

С около 25 на сто е поскъпнала земеделската земя за една година, съобщиха експерти от земеделското министерство. В момента средната цена на нивите в страната е 235 лв. на декар, а през миналата година е била средно 190 лв. на декар Най-скъпо се търгуват парцелите в Добрич, където е отчетено поскъпване за година с около 14 процента. Така цената там достига 406 лв. на декар. Според експерти продажбите на земеделски земи през тази година са нараснали с една трета. Увеличание в стойността на парцелите има и в Северозападна България, където през миналата година нивите бяха най-евтини.

20 общини не могат да вържат годината

в. Сега

Над 20 общини ще приключат годината с големи неразплатени задължения, каза пред "Сега" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Една от най-проблемните общини е Перник, която присъства в списъка всяка година. Проблемът идва от договорите за доставка на горива. До края на ноември дължимите суми са били 50 млн. лв., но до Нова година ще стигнат 140 млн. лв., прогнозира Чавдарова. Затова кметовете поискаха от правителството 140 млн. лв. от излишъка, но финансовият министър Пламен Орешарски ги отряза. Чавдарова предположи, че голяма част от дълговете няма да бъдат разплатени.

Авиоотрядът на Станишев дал 90 хиляди за кетъринг

в. Новинар

Близо 90 хил. лв. е превел правителственият авиоотряд за кетъринг през 2006 г. Договорът е бил сключен с фирмата, извършила услугата, без да е обявяван конкурс. Това е установила Сметната палата при одит на документацията на Авиоотряд 28 за 2006 година. Друго нарушение, установено от одиторите, е в конкурса за ремонт на вертолет “МИ-8 ПС” - не е определен размер на гаранцията за участие. Резервни части за самолет ТУ-154 пък са били закупени за 149 070 лв. по сключени договори без търг.

Русия определя сама тарифите на Бургас – Александруполис

в. Новинар

Русия сама ще определя тарифите за транзит на нефт по петролопровода Бургас-Александруполис, предаде руската “РБК Дейли” вчера. Москва държи 51% от гласовете на участниците в Международната проектна компания (МПК), което е достатъчно, за да определи сама цените. В проекта за тръбата България и Гърция си разделят по 24,5%.

Прокуратурата не открила доказателства срещу БСП за "Петрол срещу храни"

в. Дневник

Дни след като американски съд постанови условна присъда срещу Людмил Дионисиев за злоупотреби по програмата на ООН "Петрол срещу храни" от прокуратурата съобщиха, че проверката за българската връзка е прекратена през януари 2006 г. заради липса на доказателства за престъпление. Иванка Которова от Върховната касационна прокуратура обясни, че тогава е внесен сигнал, базиран на заключенията на комисията, ръководена от Пол Волкер.

В доклада на комисията Волкер беше записано, че Българската социалистическа партия е сред организациите, замесени в скандала, и че е получила 12 млн. барела иракски нефт. Историята започна да разплита иракският в. "Ал Мада", който през 2004 г. публикува списък с около 200 компании, организации, партии и физически лица, участвали в корупционна схема, за да се доберат до доставки на петрол в разрез с правилата на ООН. Изданието публикува и ваучер за петрола, който бил предназначен за БСП. Проверката на българската прокуратура е установила, че няма доказателства, които да свързват партията със злоупотребите в "Петрол срещу храни".

Компании скочиха срещу евтините застраховки

в. Стандарт

Да се отнемат лицензи на застрахователи, които предлагат "Гражданска отговорност" на нереално ниска цена. Това препоръча изпълнителният директор на "Алианц България Холдинг" Димитър Желев. Според него Комисията за финансов надзор трябва да действа по-твърдо към тези компании. В момента средната цена на застраховката след махане на комисионите трябва да бъде около 130 лв. А има компании, които я продават под 100 лв., твърди Желев. Според данни на КФН, при някои застрахователи до 52% от премията отива за административни разходи и комисиони, заявиха от "Алианц България". Така рискът за фалит на дружества е прекалено голям, особено при компании с по-малък пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още