IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН състави актове на 3 посредника във връзка с IPO-то на Трейс Груп

На Сомони, БенчМарк и ОББ са съставени общо 37 акта за извършени административни нарушения

16:44 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
КФН състави актове на 3 посредника във връзка с IPO-то на Трейс Груп

Комисията за финансов надзор (КФН) извърши проверки за участие в първичното публично предлагане (IPO) на Трейс Груп Холд на инвестиционните посредници Сомони Файненшъл Брокеридж ООД, Бенчмарк Финанс АД, Обединена Българска Банка АД и ТБ Инвестбанк АД, съобщи надзорната институция.

На Сомони, БенчМарк и ОББ са съставени общо 37 акта за извършени административни нарушения, а при проверката на Инвестбанк не са констатирани такива, става ясно от съобщението на комисията.

На Сомони Файненшъл Брокеридж ООД са съставени и връчени 5 акта. От тях 4 са свързани с приемане на заявки от 4 клиента за участие в първичното публично предлагане на Трейс Груп Холд АД на стойност 22,1 млн. лв. Петият акт е свързан с 8 поръчки от клиенти на посредника на обща стойност 84,03 млн. лв. с общ недостиг от 83,26 млн. лв., т.е. наличните пари и ценни книжа на въпросните клиенти са представлявали 0,92% от общата стойност на заявките.

На БенчМарк Финанс са съставени и връчени общо 16 акта за установяване на административно нарушение. 8 от тях са във връзка с поръчки за акции на Трейс Груп от страна на служители на посредника за цялата емисия (22,1 млн. лв.), които според КФН явно не отговарят на реалните финансови възможности на служителите, установени от представените в хода на проверката трудови договори.

От КФН считат, че с посочените действия посредникът е създал предпоставки за последващо изкривяване на цената на съответните финансови инструменти при вторичната им борсова търговия, за което са съставени и връчени други 8 акта.

Акт е съставен и на инвестиционния консултант на посредника, който е подал поръчки от името на 15 доверители на обща стойност 210 млн. лв. с общ недостиг по тях от 206 млн. лв., т.е. наличните пари и ценни книжа са били на стойност 1,84% от всички заявки, се казва в съобщението.

На Обединена българска банка също са съставени и връчени 16 акта за установяване на административно нарушение, като 8 от тях отново за са приемане на поръчки за цялата емисия от страна на служители на банката, а другите 8 - за създаване на предпоставки за последващо изкривяване на цената на акциите.

При извършената проверка на дейността на ТБ Инвестбанк във връзка с участие на служители на инвестиционния посредник и клиенти на банката в първично публично предлагане на акции на Трейс Груп Холд не са констатирани нарушения на законовите разпоредби, съобщават от комисията.

Инвестиционните посредници, на които са съставени актовете отказаха коментар, като единствено от БенчМарк Финанс заявиха, че са обжалвали решението, тъй като считат, че са защитили интересите на своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още