IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Председателят на парламента вече с по-висока заплата

Увеличават се и заплатите на зам-председателите на парламента и на други длъжности

14:06 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на парламента вече с по-висока заплата
Председателят на Народното събрание ще получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение на народен представител, заместник-председателите на парламента - с 45 на сто. Това реши парламентът, който прие промени в приложението за финансовите правила към Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Председателите на постоянните парламентарни комисии и на парламентарните групи ще получават възнаграждение с 35 на сто по-високо от основната депутатска заплата, заместник-председателите на комисии - с 25 на сто, членовете на постоянна комисия - с 15 на сто, и парламентарните секретари - с 10 на сто.

Според сегашните разпоредби в правилника председателят на Народното събрание получава месечно възнаграждение с 50 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение на депутат, заместник-председателите на парламента - с 40 на сто, председателите на постоянните парламентарни комисии и на парламентарните групи - с 30 на сто, заместник-председателите на комисии - с 20 на сто, членовете на постоянна комисия и парламентарни секретари - с 10 на сто.

За участие в подкомисии, временни комисии и работни групи народните представители ще получават възнаграждение пропорционално на времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение. При удължаване на срока на дейността на временните комисии и работните групи ще се решава дали участващите в тях да получават допълнително възнаграждение.

При неоправдано отсъствие от заседание на парламентарна комисия, подкомисия и работна група на народния представител ще се удържа сума, равна на добавката за участие в съответното заседание на комисията.
 
Запазва се разпоредбата, според която към основните месечни възнаграждения на народните представители ще се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто, за научна степен "доктор" - 10 на сто, и за "доктор на науките" - 15 на сто. Парламентът отхвърли предложението депутатите да получават допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 2 на сто. Не беше прието предложението за работа с класифицирана информация депутатите да получават 15 на сто от основното месечно възнаграждение за народен представител.

С промените се въвежда единен класификатор на длъжностите в администрацията на Народното събрание, с който ще се определят броят на парламентарните служители, наименованията на длъжностите, минималната образователна степен, минималният ранг и/или професионален опит, видът правоотношение, други изисквания за заемане на длъжността, както и минималният и максималният размер на възнаграждението за всяка длъжност.

Отхвърлено беше предложението при неучастие в повече от 20 на сто в състоялите се през месеца гласувания народният представител да получава процент от основното си месечно възнаграждение, съответен на процента на гласуванията, в които е участвал.

Парламентарен служител, работещ по трудово правоотношение, който е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, при освобождаване от длъжност ще има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в Народното събрание, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения. На парламентарните служители ще се изплаща всяка година сума за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера.
 
Промените в правилника предвиждат още председателят на парламента да организира съставянето, изпълнението и отчитането на бюджета на Народното събрание. Дирекция "Парламентарен бюджет и финанси" ще координира и ще изготвя проекта на бюджета на Народното събрание и проекта на придружаващия го доклад. Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор към
парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъжда изготвения проектобюджет и ще се произнася със становище по него. Използването на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на парламента ще се извършва със заповед на председателя на Народното събрание.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още