IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза приключи проект за повишаване на производствения капацитет

Новата инсталация позволява през 2008 г. да бъде достигнат производствен обем от 120 000 тона целулоза годишно

12:32 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Свилоза приключи проект за повишаване на производствения капацитет

Свилоза АД приключи инсталирането на новите производствени мощности в дъщерното дружество Свилоцел ЕАД, съобщиха от компанията. Новата инсталация позволява през 2008 г. да бъде достигнат производствен обем от 120 000 тона целулоза годишно, а от 2009 г. – до 150 000 тона, което е три пъти повече в сравнение с обема до 50 000 тона годишно преди реконструкцията.

Поетапното повишаване на капацитета е част от инвестиционната програма на Свилоза на стойност 55 млн. евро, за която в началото на тази година компанията получи сертификат за инвеститор първи клас.

Партньори във финансирането на проекта са Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк с отпуснати кредити от общо 28 млн. евро. Другата половина от финансирането на инвестицията е със собствени средства на Свилоза, част от които (7 млн. евро) са от увеличението на капитала на дружеството в началото на 2007 г.

Увеличеният производствен капацитет на компанията ще ни позволи да задоволим в по-висока степен нарастващите потребности на традиционните ни пазари. Освен това дружеството ще разшири пазарното си присъствие в Европа – Германия, Чехия, Италия, Полша и др. Ще имаме възможност да отговорим и на потребностите на пазарите от Близкия Изток – Ливан, Израел, Тунис”, коментира инж. Папазов – Директор „Инвестиции” в „Свилоцел” ЕАД.

Поради увеличения обем на производството е предвидено увеличение на персонала на Свилоцел ЕАД с 64 нови служители – оператори в пречиствателната станция за отпадни води, специалисти за ремонтна поддръжка, турбинисти и др.

Паралелно с увеличението на обема, качеството, ефективността и доходността на производството чрез инсталиране на модерни съоръжения и внедряване на най-добрите налични технологии, инвестиционната програма на Свилоза ще доведе до съществено понижаване на производствените разходи с 220 лв./т. и изпълнение на всички приложими европейски изисквания за екология и енергийна ефективност, се казва още в съобщението.

Инвестицията за подобряване на енергийната ефективност възлиза на 9 млн. евро. През 2008 г. ще бъде монтиран турбогенератор за собствено производство на електроенергия. В периода 2007 г. – 2012 г. емисиите на парникови газове ще бъдат понижени с 675 000 тона въглероден диоксид. Генерираните намалени въглеродни квоти се продават съгласно сключеното споразумение с ЕВБР за продажба на намалени емисии на парникови газове чрез Холандския въглероден фонд.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още