IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавдар Трифонов: Биогоривата имат перспектива в Европейския съюз

Днес БФБ-София официално обяви старта на вторичната търговия с акциите на Зърнени Храни България

10:47 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Двамата изпълнителни директори на Зърнени храни България - Георги Костов и Чавдар Трифонов. Снимка: Investor.bg
Двамата изпълнителни директори на Зърнени храни България - Георги Костов и Чавдар Трифонов. Снимка: Investor.bg
Пазарът на биогорива в рамките на Европейския съюз (ЕС) има бъдеще, заяви Чавдар Трифонов, изпълнителен директор на Зърнени храни България, по време на официалното представяне на дружеството на БФБ-София днес.
 
На въпрос на Investor.bg дали производството на горива от земеделски култури е достатъчно рентабилно, Трифонов заяви, че в ЕС вече са предприети сериозни мерки за стимулиране на отрасъла, в това число задължително смесване на дизеловото гориво с биодизел, освобождаване от акцизи и безмитен внос на суровини. Също така са осигурени по-високи субсидии за фермерите, отглеждащи земеделски култури за производство на биогорива.

Оттук нататък пазарните механизми и конкуренцията ще определят кои райони на ЕС ще бъдат водещи в производството на биогорива. Трябва да се отбележи, че през последните години значително се увеличиха и изискванията към производителите на биогорива. Смятам, че в бъдеще на пазара ще останат само сериозните компании от агробизнеса, като единичните фабрики за дестилиране на горива вероятно ще отпаднат, тъй като няма да могат да покрият необходимите критерии“, каза още Трифонов.

През 2008 г. Зърнени Храни България планира да пусне в експлоатация завод за биодизел с капацитет 100 хил. тона годишно, който ще бъде първият в България. Компанията работи и по проект за още една инсталация за биодизел, отново с капацитет 100 хил. тона.

На въпрос дали българският фондов пазар е „охладнял“ към публичните предлагания след това на Трейс Груп Холд, Трифонов отговори, че като цяло това може да се обясни с развитието на пазара у нас и с обстановката на фондовите борси в световен мащаб.

Световните фондови пазари към момента не са в най-оптимистичната си позиция. Що се отнася до публичните предлагания в България, значителното участие на по-дребните играчи кара институционалните инвеститори да подхождат по-консервативно. Като значим фактор за сравнително по-слабото презаписване в IPO-тата след Трейс трябва да се отбележи и изискването за много по-сериозно обезпечение на поръчките“, добави Трифонов.

От днес на БФБ-София се търгуват акциите на Зърнени Храни България. В събота водещият мениджър по емисията ЦКБ обяви, че са записани всички предложени 25 617 940 акции на дружеството на цена от 4,50 лв. за брой. За местни клиенти са разпределени 15% от капитала, като презаписването е 2,52 пъти, а за чуждестранните клиенти е разпределен 10% от капитала на Зърнени храни при презаписване от 1,53 пъти.

Към момента на пода на борсата все още няма сделки с книжата на компанията. Най-високата оферта „купува“ е на ниво от 5,202 лв. за брой.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още