IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захарни заводи очаква 4,5 млн. лв. печалба преди данъци за 2007 г.

Очаква се приходите от продажби на консолидирана основа да бъдат около 70-80 милиона лева през 2007 г.

10:08 | 15.12.07 г.
Захарни заводи очаква 4,5 млн. лв. печалба преди данъци за 2007 г.

Захарни заводи АД очаква да постигне консолидирана печалба преди облагане с данъци от 4,5 млн. лева за 2007 г., в резултат на инвестиции в модернизиране на мощностите и намаление на разходите за енергия и суровини, съобщи БФБ-София.

Очаква се приходите от продажби на консолидирана основа да бъдат около 70-80 милиона лева през 2007 г. През 2006 г. те бяха над 100 милиона лева.

Захар ЕАД, което е дъщерно дружество на Захарни заводи, е реализирало 24,582 тона бяла захар през първите 9 месеца на 2007 г. или с 50% по-малко от 2006 г. Продажбите на бяла захар съставляват около 70% от общите приходи на икономическата група Захарни заводи АД.

Захарни заводи планира увеличение на капитала през януари, за да финансира инвестиционната си програма, при което да набере 32,4 млн. лв. от 2,084 млн. акции с емисионна цена 15,56 лв. При успешно увеличение акционерният капитал ще достигне 10,418 млн. лева.

Компанията планира да издаде и пет годишна облигационна емисия за 3 млн. евро, за да подкрепи инвестиционните си проекти.

Към Захарни заводи АД функционират Завод за захарни изделия, Завод за спирт, Завод за опаковки, Ремонтно-механичен завод и дъщерното дружество Захар ЕАД гр.Стара Загора, с поделения Завод за захар и ТЕЦ. Компанията е инвестирала около 12,5 млн. лева за реконструкция на Завода за спирт в периода между 2001-2007 г.

Има опции за разширяване на Завода за спирт, но събраните средства (от увеличението на капитала) ще се използват предимно за обезпечение на настоящите инвестиционни проекти и за да се посрещнат екологичните изисквания, се казва още в съобщението.

През 2007 г. са стартирали два проекта за 2 млн. евро всеки – инсталиране на електрически филтри за ТЕЦ-а, за да се намалят емисиите на димни газове и изграждане на инсталация за сгъстяване на шлемпата и производство на мокър фураж в Завода за спирт.

Инвестиционната програма на компанията за следващите три години възлиза на около 10 млн. лева, като вероятно тези инвестиции да бъдат увеличени с цел да отговори на по-строгите екологични изисквания, да се намалят разходите и да увеличат мощностите. В инвестиционната програма са включени и други по-малки проекти за намаляване на енергийните разходи на заводите и увеличаване на ефективността им.

През 2007 г. Захарни заводи АД инвестира над 7 млн. лева в модернизирането и автоматизацията на производствения си процес, в намаляване на енергийните и други разходи за суровини и в проекти за опазване на околната среда. Инвестициите са насочени към производствата на етилов алкохол, захарни изделия и складово стопанство на Завод за захар.

До момента акциите на Захарни заводи отстъпват с 2,25% до 15,18 лв., като по позицията минаха 440 лота.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още