IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 декември

08:01 | 15.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 декември
До 66 лв. данък за стар VW голф
в. Сега
 
Парламентът вчера даде картбланш на общините да вдигат здраво местните данъци след Нова година. В някои населени места сградният налог, който сега е 1.5 промила от данъчната оценка на имота, може да скочи двойно на 3 промила. Това ще се случи, ако общинските съвети се възползват от определените в Закона за местните данъци и такси тавани, одобрени от депутатите вчера.
Според поправките в закона и облагането на колите за 2008 г. може да се окаже тройно по-високо от сегашното. Всяка община сама ще определи какъв да е автомобилният налог, като не може да го качва повече от 3 пъти от досегашния размер. Така, ако местната власт избере максимума, данъкът за 15-годишен фолксваген голф със 75 конски сили ще скочи на 66 лева, а ако бъде гласуван минималният възможен размер, собственикът ще плати само 22 лева - колкото и за отиващата си година.
 
Природният газ ще поскъпне до 36%, но на части
в. Дневник
 
Природният газ ще поскъпне с около 36% за цялата 2008 г., но на части - по 7.95% всяко тримесечие. Тази схема за увеличение на синьото гориво предлагат експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Следващата седмица комисията ще реши окончателно дали да одобри предложението, но сигналите са по-скоро положителни. Според регулатора по този начин ще се предотврати еднократният шоков ценови натиск за индустрията и потребителите.
 
След като преди месец "тества" пазара с идеята за еднократно поскъпване с 33.5% на горивото, преди дни държавният холдинг "Булгаргаз" внесе в комисията искане за 25.4-процентно увеличение от януари. Изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов обеща, че ако догодина цените на петрола останат под 100 долара за барел, "Булгаргаз" ще поиска само още едно поскъпване, в рамките на 3 до 5%.
 
Прокуратурата взе на отчет и новия директор на "Софийски имоти"
в. Дневник
 
След започналите тази седмица разследвания срещу директорите на софийските общински дружества "Трамкар" и "Електротранспорт" прокуратурата ще образува дело и срещу новия шеф на "Софийски имоти" Александър Шопов. Обвинението срещу него ще е за престъпно бездействие, защото отказал да предаде на прокуратурата и Столичния инспекторат документи за скандални сделки на "Софийски имоти" в миналото, съобщиха обвинители. Досега бяха разследвани шефовете на дружеството до 2003 г. Тошко Добрев и Симеон Симеонов.
 
Съдът прахосал 5 млн. евро за негодна информационна система
в. Сега
 
Поне 5 милиони евро са прахосани в българските съдилища за компютърен софтуер, който се оказва напълно неизползваем. Години наред различни международни програми са дарявали пари, за да си изгради съдебната власт единна информационна система, но повечето от закупените софтуерни продукти са некачествени и несъвместими един с друг. Затова работата трябва да започне отначало.
 
Това са констатациите на екипа от независими експерти, който направи оценка на IT системите в съдилищата по поръчка на министъра на правосъдието Миглена Тачева. Докладът им бе представен вчера пред Висшия съдебен съвет, който го прие "за сведение". Тепърва ще се решава как ще се преодолее проблемът и дали да бъде сезирана прокуратурата за това прахосничество.
 
Строим завод за подводна екипировка
в. Стандарт 

Световноизвестният гигант "Хед", произвеждащ спортна екипировка, започна строежа на огромна фабрика в Пазарджик. Първите работи започнаха в местността Сазлъка край областния център. Това стана, след като концернът получи от общината 100 дка срещу символичната сума от 1 долар. Заводът се строи от италианската фирма "Марес", която е дъщерна на "Хед". В Пазарджик ще се произвеждат маски, плавници, специални жилетки и регулатори за дишане. По-нататък ще се специализират в производството на компютри за гмуркане под вода. Инвестицията ще достигне 2,5 млн. евро, а още милион ще струва оборудването. Сградата ще е готова до края на август 2008 г. В завода ще работят 100 специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още