IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР предлага постепенна актуализация на цената на газа през 2008

По този начин не се очаква новата цена на природния газ да доведе до промяна в цените на топлофикационните дружества в рамките на отоплителния сезон

15:31 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предлага постепенна актуализация на цената на газа през 2008
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще предложи цената на природния газ да се актуализира с един и същи процент – 7,95 на сто, на всеки три месеца през 2008 г., съобщиха от регулатора.

Първото увеличение на цената на природния газ ще влезе в сила от 1 януари 2008 г. Целта на така предложеното ценообразуване е да се предотврати рязко увеличение на цените на природния газ и възможен ценови шок както за битовите потребители, така и за бизнеса.

Предложената от експертите на ДКЕВР схема ще бъде обсъдена на открито заседание на 19 декември 2007 г., когато ще бъде разгледан и Докладът на работната група по искането на Булгаргаз ЕАД за увеличение на цената на природния газ за първото тримесечие на 2008 г.

В заявлението си за промяна на цените Булгаргаз предложи цената на природния газ за първото тримесечие на 2008 година да бъде 416,89 лв. за 1000 куб.м, което е с 67,93 лв. (19,47%) повече спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за четвъртото тримесечие на тази година. Като мотив за поисканата корекция от дружеството посочват увеличението на цените на алтернативните горива на международните пазари и очакваното потребление на природен газ в страната.
 
Ако предложената от експертите на комисията схема бъде одобрена, не се очаква новата цена на природния газ да доведе до промяна в цените на топлофикационните дружества в рамките на отоплителния сезон”, заяви председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Той допълни, че при такава равномерна корекция големите консуматори на природен газ ще могат да направят дългосрочно планиране на разходите си и Булгаргаз ще може да получи необходимите за 2008 г. приходи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още