IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НДСВ против долната граница за местните данъци, според БСП са твърде ниски

Общинските съвети вече ще могат да определят различни размери на патентния данък за една и съща дейност в различни райони на общината

11:17 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
НДСВ против долната граница за местните данъци, според БСП са твърде ниски

Според депутати от НДСВ не би трябвало със закон да се поставя долна граница на размера на местните данъци и такси, определяни от Общинските съвети. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от НДСВ и бивш министър на финансите Милен Велчев след окончателното гласуване от Народното събрание на измененията в Закона за местните данъци и такси.

Велчев подчерта, че депутатите от НДСВ са гласували против приетия текст, който забранява на Общинските съвети за всяка следваща година да могат да определят местни данъци и такси, които да са по-ниски от тези за изтеклата година.

Според същия текст в закона размерът на даден местен данък не може да се различава повече от два пъти в рамките на цялата страна.

Велчев допълни, че НДСВ ще продължава да настоява за нови изменения в закона, за да се премахне долната граница за местните данъци и такси, тъй като според него общините, които са в добро финансово състояние, могат да си позволят да намаляват местните данъци и такси, с което пък се привличат повече инвестиции.

По думите на Велчев мотивите на депутатите от БСП за поставяне на долна граница на местните данъци и такси са, че в сравнение с другите страни от ЕС нашите местни данъци и такси са ниски.

Според вече гласуваните текстове на Закона за местните данъци и такси Общинският съвет ще може да определя различен размер на патентния данък за една и съща дейност в различни населени места на територията на дадена община, а също така, ако прецени, и в различните зони на дадено населено място.

Критериите за разграничаването на размера на патентния данък би трябвало да бъдат местоположението на населеното място, неговата големина, броят на населението, развитието на икономиката, а също така дали дадената дейност има сезонен или постоянен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още