IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дионисиев с две години условна присъда за „Петрол срещу храни“

61-годишният български бизнесмен е участвал в корупционна схема в Ирак във връзка с програмата на ООН

10:17 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дионисиев с две години условна присъда за „Петрол срещу храни“

Българският търговец на петрол Людмил Дионисиев получи двегодишна условна присъда за ролята си в корупционна схема в Ирак във връзка с програмата на ООН „Петрол срещу храни“, съобщи Ройтерс.

Дионисиев беше осъден от федерален съд, след като през август се призна за виновен по обвинение в контрабанда само седмици преди да се яви по дело заедно с тексаския петролен магнат Оскар Уайът.  Уайът призна през октомври, че е участвал в схема за плащане на подкупи по програмата на ООН между 2000 и 2003 г., като се съгласи да плати 11 млн. долара компенсации и получи присъда от година и един ден затвор.

Според прокуратурата 61-годишният Дионисиев, който е бивш шеф на Химимпорт отпреди 89-та година, е консултирал тексаския бизнесмен Дейвид Чалмърс за закупуването на иракски петрол за компаниите на Чалмърс - Bayoil USA Inc и Bayoil Supply and Trading Ltd. 

При сделка през януари 2001 г. Дионисиев е казал на руския политик Владимир Жириновски, че Bayoil ще плати от негово име извънредно над 546 хил. долара на Ирак за над 1,82 млн. барела петрол.

Програмата на ООН на стойност 67 млрд. долара стартира през 1996 и приключи през 2003 г., като целта й е да намали ефекта от санкциите срещу правителството на Саддам Хюсеин, наложени след инвазията в Кувейт през 1990.

Тайните плащания не са правени чрез банковите сметки, на които от ООН са правели мониторинг и чрез които са били закупувани хуманитарни стоки, а в секретна сделка с Багдад извън програмата.

Чалмърс и неговите две компании също са се признали за виновни и чакат присъдите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още