IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 декември

08:02 | 14.12.07 г.
Преглед на печата за 14 декември
Общините масово вдигат местните такси
в. Сега
 
На последните си за годината заседания новите общински съвети масово ще повишават местните такси. Вчера общинската комисия по финанси във Варна реши да увеличи такса "смет" за гражданите от 1.5 на 1.8 промила. За фирмите повишението е от 2.89 промила на 3.73. Общинската бюджетна комисия предлага да скочат и таксите за търговия с цигари и алкохол, които не са променяни от 2003 г.
Според Закона за местните данъци промяната на такса "смет" може да става само до 31 декември на текущата година. Затова повечето общини ще заседават поне по веднъж до края на годината.
 
Слънчев бряг ще внася персонал от Русия и Молдова
в. Дневник
 
Хотелиери и ресторантьори в курорта Слънчев бряг ще внасят работници от Русия и Молдова. Това съобщи заместник-председателят на Съюза на собствениците Николай Петров след проведеното преди дни общо събрание на съюза в най-големия черноморски курорт.
Около 200 долара е заплатата на администратори, камериерки, пикола, сервитьорки и помощник-готвачи, наети от тези страни в Турция и предимно в Анталия, каза Петров.
Съюзът на собствениците в черноморския курорт е провел вече разговори с колежи в Русия и Молдова и има договорка да бъдат наети около 220 студенти за следващия туристически сезон.
 
Спортните федерации ще разполагат с 45 млн. лв.
в. Дневник
 
Бюджетът на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) за финансиране на спортните федерации през 2008 г. ще бъде в размер на 45 млн. лв. Това стана ясно на специална пресконференция на председателя на централата Весела Лечева в четвъртък. Сумата е с повече от 6 млн. лв. по-висока в сравнение с миналогодишната, която надвишава 38.8 млн. лв. Парите ще бъдат разпределени в двете основни направления - олимпийска подготовка и спортна дейност, домакинства на първенства, премии за спортистите и др.
 
"Галчев инженеринг" и Банско създадоха смесено дружество за проекта в Добринище
в. Дневник
 
Консорциум с участието на "Галчев инженеринг" и община Банско създаде смесеното дружество "Добринище БГ", което през следващите години има намерението да развива ски зоната и курорта Добринище. Информацията съобщиха от "Галчев инженеринг", като тя беше потвърдена и от кмета на Банско Александър Краваров. Първоначално планираните инвестиции в проекта са около 40 млн. евро.
Акционери в новосформираното дружество са общината в Банско с 20% и консорциумът "Орбел дивелъпмънт", в което по 50% имат "Галчев инженеринг" и австрийското дружество "Норема". Те бяха сред кандидатите за проекта "Добринище", избрани в началото на година от общинския съвет на Банско.
 
Парното поскъпва още този сезон
в. Новинар
 
Парното може да поскъпне още през този отоплителен сезон, каза вчера Валентин Кирчев, зам.-председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Преди дни той категорично заяви, че искането на 4-те топлофикации за увеличаване на цените е необосновано икономически. Дружествата обаче се аргументираха с исканото повишаване на цената на газа от "Булгаргаз" с 25% от 1 януари догодина, тъй като са сред най-големите консуматори на ресурса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още