IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приключи договарянето по САПАРД

За България годишната безвъзмездна помощ по САПАРД е в размер на 52,12 млн. евро за 7 годишния период.

18:23 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Приключи договарянето по САПАРД
Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие” обяви края на договарянето на средства по програма САПАРД, която действаше в България през периода 01.06.2001 г. - 31.10.2007 г., съобщиха от фонда. За решението ще бъде уведомен Националния ръководител на предприсъединителната програма, в лицето на зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски. Решението трябва да бъде внесено за одобрение и на заседание на Мониторинговия комитет по наблюдение на САПАРД.

САПАРД е от предприсъединителните програми, отнасяща се до проекти в областта на земеделието и селските райони, целяща подготвяне на страните кандидатки за бъдещото им членство в Европейския съюз. Заделената за нея от ЕС сума от 520 млн. евро е за десетте държави в преход в горепосочения период - България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Литва, Латвия и Румъния. Тя е разпределена по определени критерии (население, БВП, заетост в селското стопанство, земеделски площи и др.) и ще бъде усвоена като субсидии.

За България годишната безвъзмездна помощ е в размер на 52,12 млн. евро за 7-годишния период.

Основните условия за стартиране на програмата бяха: одобрен от ЕК Национален план за развитие на земеделието и селските райони, наличие на акредитирана агенция по прилагане и разплащане (Агенция по САПАРД) и подготвена надеждна система за прилагане, мониторинг и контрол на програмата.

В съответствие с регламента за САПАРД на ЕС у нас бяха определени стратегическите цели и приоритети на Националния план за развитие на земеделието и селските райони, като основните са: развитие на ефективно земеделско производство и конкурентен хранително-преработвателен сектор; устойчиво развитие на селските райони, в съответствие с най-добрите екологични практики, чрез създаване на алтернативна заетос; диверсификация на икономическите дейности и създаване на необходимата инфраструктура.

Последните одобрени проекти в началото на октомври по САПАРД бяха 182 на брой на обща стойност 111 млн. лв. В началото на септември пък беше одобрен проект на стойност 1,6 млн. евро за ремонтиране на междуселски път в община Карлово със средства по САПАРД.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още